Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dziś światowy dzień pieczenia! Z tej okazji postanowiłam przygotować coś z samego rana, na pyszne śniadanie! Dziś precle z
ciasta francuskiego z różaną
konfiturą. Lekkie i chrupiące ciasto świetnie komponuje się z
marmoladą, lubię takie
śniadaniowe połączenia – a z
kawą i
jogurtem zachwycają - świetne na zimno i gorąco – możecie je zabrać ze sobą w
drogę, na piknik czy do pracy, upieczecie je w 15 minut.
Składniki ( 4 precle)225 g ( op. )
ciasta francuskiego4 łyżki
marmolady – u mnie różana1 łyżka
cukru2-3 łyżki
mlekaPrzygotowanie:Piec nastawiamy na 190 stopni , z termoobiegiem. Na blasze układamy papier do pieczenia.Ciasto rozwijamy , smarujemy
marmoladą tniemy wzdłuż na 8 pasków. Zwijamy po dwa paski skręcając. Na koniec formujemy precla sklejając końce. Układamy na blasze smarujemy
mlekiem ( lub
jajem ) i obsypujemy
cukrem.Pieczemy 15 minut.Podajemy zimne lub ciepłe.
Smacznego!Jeśli macie chęć możecie wierzch posypać tłuczonymi
orzechami,
migdałami ,
makiem lub
sezamem.Powiązane notki:
Ciasto francuskie z
serem brie,
szynką i
czarnuszkąFrancuskie rollsy na
rukoliCiasto francuskie z
oscypkiem,
brzoskwinią i
żurawinąEkspresowe Śniadanie mistrzów :
ciasto francuskie i pancakes
bananoweEkspresowo :
ciasto francuskie ze
śliwkami i
migdałami