ßßß Cookit - przepis na Precle francuskie z marmoladą

Precle francuskie z marmoladą

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziś światowy dzień pieczenia! Z tej okazji postanowiłam przygotować coś z samego rana, na pyszne śniadanie! Dziś precle z ciasta francuskiego z różaną konfiturą. Lekkie i chrupiące ciasto świetnie komponuje się z marmoladą, lubię takie śniadaniowe połączenia – a z kawą i jogurtem zachwycają - świetne na zimno i gorąco – możecie je zabrać ze sobą w drogę, na piknik czy do pracy, upieczecie je w 15 minut.
Składniki ( 4 precle)
225 g ( op. ) ciasta francuskiego
4 łyżki marmolady – u mnie różana
1 łyżka cukru
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Piec nastawiamy na 190 stopni , z termoobiegiem. Na blasze układamy papier do pieczenia.
Ciasto rozwijamy , smarujemy marmoladą tniemy wzdłuż na 8 pasków. Zwijamy po dwa paski skręcając. Na koniec formujemy precla sklejając końce. Układamy na blasze smarujemy mlekiem ( lub jajem ) i obsypujemy cukrem.
Pieczemy 15 minut.
Podajemy zimne lub ciepłe.
Smacznego!
Jeśli macie chęć możecie wierzch posypać tłuczonymi orzechami, migdałami , makiem lub sezamem.
Powiązane notki:
Ciasto francuskie z serem brie, szynką i czarnuszką
Francuskie rollsy na rukoli
Ciasto francuskie z oscypkiem, brzoskwinią i żurawiną
Ekspresowe Śniadanie mistrzów : ciasto francuskie i pancakes bananowe
Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/19/precle-francuskie-z-marmolada