ßßß Cookit - przepis na KOCIOŁKOWE GOTOWANIE , GROCHÓWKA Z OGNISKA

KOCIOŁKOWE GOTOWANIE , GROCHÓWKA Z OGNISKA

nazwa

Wykonanie

Gotowanie grochówki z żeliwnym garnku tzn. kociołku na ognisku, jest super fajne, zwłaszcza jak jesteśmy na wyjeździe. Dzisiaj grochówka, pyszna, pachnąca i sycąca. Nic nie odzwierciedla jej smaku jak gotowana i jedzona na łonie natury.
SKŁADNIKI :
500 g grochu łuskanego
800 g kości lub żeberek wędzonych
500 g ziemniaków
500 g kiełbasy śląskiej
300 g chudego, wędzonego boczku
włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 cebule )
3 łyżki majeranku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
5 kulek pieprzu
1 kostka rosołowa
sól, pieprz w proszku do smaku ( ewentualnie troszkę jarzynki i magi )
Groch płuczemy, odcedzamy, odkładamy. Następnie do kociołka wlewamy wodę do połowy jego wysokości, umieszczamy go nad paleniskiem, dodajemy pokrojone, wędzone kości oraz liście laurowe, pieprz i ziele. Garnek zakręcamy i pozostawiamy na około 30 minut.
Włoszczyznę ( marchew, pietruszka, seler, cebula, ziemniaki ) obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę odkładamy do osobnego pojemnika.
Po 30 minutach odkręcamy garnek, dodajemy warzywa a obok na patelni podpiekamy cebulę z pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
Kości wędzone, już ugotowane, wyciągamy, obieramy i dodajemy łącznie w przypieczonym boczkiem do garnka. Mieszamy, wsypujemy groch, majeranek, doprawiamy zupę do smaku. Teraz ważne aby często mieszać grochówkę aby nie przywarła do dna. Wodę dolewamy opcjonalnie, grochówka nie może być zbyt gęsta. Gotujemy wszystko około 20 minut, doprawiamy do smaku i podajemy z chrupiącym pieczywem.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/08/kociokowe-gotowanie-grochowka-z-ogniska.html