Wykonanie
Moja kolejna propozycja na czas jesienny to
sałata szpinakowo -
truskawkowo - makowa. Wiem wiem,
truskawki i jesień?Postanowiłam skorzystać z cudu zaopatrzenia sklepów w
owoce nie do końca właściwe
porom roku.
Truskawek w tej sałacie nie zastąpi żaden inny
owoc. Potrzebny jest również, obok smaku, ich zapach i kolor. Można oczywiście eksperymentować z innymi
owocami,
jagodami czy
gruszkami, ale z pewnością nie będzie to to samo.Co mnie najbardziej urzeka w tej kompozycji to
mak, a
mak jest jak najbardziej zimowy. Świeżość
truskawek,
słodycz dressingu i przyjemne chrupanie
maku łączą się i przeplatają, to doskonała
sałata.Na zdjęciu
sałata zrobiona jest z mieszaniny różnych
sałat, nie
szpinaku, ale podaję przepis na taką najlepszą, wcześniej wypróbowaną.


Składniki:· około 500g młodego
szpinaku, umytego, bez ogonków; można użyć innych rodzajów
szpinaku· 250g
truskawek, pokrojonych w średniej grubości plasterkiDressing:· 3 – 4 duże łyżki
miodu· ½ kubka
oliwy virgin· 1 łyżka
maku· 2 łyżki
sezamu· ¼ kubka
octu z
białego wina· szczypta
soli· 1 łyżeczka
chilli· 1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskękilkanaście
orzechów pekan, lekko uprażone na suchej patelnigarść
migdałów blanszowanych w słupkach – opcjonalnie

Jak zrobiłam:W miseczce wymieszałam wszystkie składniki dressingu. Odstawiłam do lodówki na 30 minut.
Szpinak włożyłam do dużej miski, dodałam plasterki
truskawek.Wlałam dressing i całość delikatnie przerzuciłam tak, żeby składniki pokryły się sosem. Na końcu dodałam
orzechy pekan i ewentualnie
migdały.Najlepiej
sałatę schłodzić przez przynajmniej 10 minut.