Wykonanie
Burgery stały się modne. W
sieci jest mnóstwo przepisów na burgera z
buraków,
kaszy jaglanej,
ciecierzycy czy
soczewicy. I u mnie znajdziecie różne, udziwnione przepisy na burgera z
ziemniaków,cielęcego burgera na razowej grzance,wołowego burgera w
selerze czy obiadową wersję burgera z
szałwiowym puree . Jest też meksykański burger z
szarpaną szynką, a dzisiaj, po raz pierwszy, burger w drobiowej odsłonie, w towarzystwie warzyw i komosy ryżowej.Składniki:pół
polędwicy z indyka, posiekanejpół szklanki ugotowanej komosy ryżowejpół szklanki startego,
surowego kalafiorapół szklanki startej
cukinii, ze skórą1 łyżka zmielonego siemienia1 łyżeczka nasion chia1 łyżka
natki pietruszki1
jajko (można pominąć, ale dać więcej siemienia lub chia)2 łyżki
płatków drożdżowych lub
sól i łyżka startego
cheddaramłotkowany
pieprzdo smażenia
olej ryżowydodatkowo:duszony
jarmużgrillowana
cukiniaPolędwicę umyć, osuszyć i posiekać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Można smażyć od razu, a można po jakimś czasie (
cukinia o dziwo nie puściła
soków).Ugotowany na parze
jarmuż ( u mnie około 20 minut) przełożyc na patelnię z rozgrzaną łyżką
oliwy. Dodać wyciśnięty
czosnek, posypać szczyptą
soli i dusić przez minutę. Wcześniej rozgrzać patelnię grillową, krążki
cukinii posmarować
oliwą, oprószyć
solą (dla dzieci pominąć) I grillować, aż zaczna zmieniać kolor.Usmażonego burgera ułożyć na
jarmużu i podać z grillowaną
cukinią