Wykonanie
Długo eksperymentowałam z proporcjami na tą lasagne, ale już opracowałam przepis. Jest smaczna, goście chwalą. Dość pracochłonna, ale efekt znakomity. Lasagne można przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc, a upiec następnego dnia. Zapewniam, że jest równie smaczna. Idealna potrawa na imprezę. Polecam!


S zklana forma z IKEI 35 x 25 cmSkładniki:2
cebule3 ząbki
czosnku700 g
mięsa mielonego2
marchewki1-2
łodygi selera naciowego
sól ziołowa,
pieprz,
majeranek,
papryka czerwona,
przyprawa do mięsa,
oregano2 kostki
bulionowe wołowe2 puszki
pomidorów po 400 g3 łyżki
koncentratu pomidorowego+15 - 16 płatów
makaronuSos beszamelowy:75 g
margaryny150 ml
mąki pszennej lub kukurydzianej (1,5 dl)1 litr
mleka 2%1 łyżeczka
gałki muszkatołowejDo posypania:300 ml
sera żółtego (3 dl)
parmezanSposób przygotowania:W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej
olej. Pokrój
cebulę w kostkę, wyciśnij
czosnek przez praskę, przesmaż na
oleju, aż się
cebula lekko zeszkli. Następnie dorzuć
mięso mielone i smaż kilka minut, mieszaj, żeby się nie przypaliło.
Marchew utrzyj na tarce na grubych oczkach, a
seler pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj
przyprawy, kostki
bulionowe,
koncentrat pomidorowy i
pomidory z puszki. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i niech się gotuje 25 minut.W
między czasie przygotuj
sos beszamelowy. W garnku minimum 2 l, roztop
margarynę, następnie powoli wsypuj
mąkę, cały czas mieszając, dolewaj trochę
mleka powoli, jak już się
mąka w całości rozpuści dolej całe
mleko, mieszaj, dodaj
gałkę muszkatołową i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3-5 minut. Zdejmij z ognia.Formę wysmaruj
margaryną, na dno wlej sos, następnie ułóż płaty
makaronowe a na to połóż
mięso, powinny być 3 warstwy
makaronu,
makaron musi być ostatnią warstwą. Posyp
żółtym serem. Piecz na 180° C około 35 - 40 min, aż się zarumieni na górze. Podawaj z
parmezanem. Smacznego!