Wykonanie
Do świąt już tak blisko. Niektórzy jeszcze szukają inspiracji. Ja podpatrzyłam tutaj fantastyczny i szybki torcik. Przygotowałam go na próbę i wyszedł rewelacyjny.




Składniki:6
jajek¾ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego12 dag
mąki pszennej7 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając mikserem na małych obrotach. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28x40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.Nadzienie
jabłkowe:1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki
winnych jabłek1½ szklanki
soku jabłkowegootarta skórka i sok z 1
cytryny1
budyń waniliowy15 dag
cukruWykonanie:Obrane i pokrojone na ćwiartki
jabłka wkładamy do rondla, wlewamy ¾ szklanki
soku jabłkowego, dodajemy
cukier, startą skórkę i
sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy 3 - 5 minut.
Jabłek całkowicie nie rozprażamy, powinny pozostać małe ich kawałeczki. W pozostałym soku rozprowadzamy
budyń, wlewamy go do prażących się
jabłek i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę
jabłkową wykładamy na
biszkopt, równomiernie ją rozprowadzamy i schładzamy.
Krem śmietankowy:50 dag
serka o smaku
waniliowym700 ml
śmietany kremówki4-5 łyżek
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej
wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku5 - 6 łyżek
rumuWykonanie:Wykonanie
kremu śmietankowego:
Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami
serek waniliowy i po 1 łyżce
rumu, stale mieszając mikserem na małych obrotach. Do
żelatyny wlewamy zimną
wodę i gdy napęcznieje rozpuszczamy ją we wrzątku. Wlewamy do kremu cienkim strumieniem i dokładnie mieszamy. Natychmiast wylewamy na schłodzone nadzienie
jabłkowe, aby krem zbytnio nam nie zgęstniał. Lekko potrząsamy formą, jak przy przesiewaniu
mąki, wówczas krem równomiernie nam się rozłoży. Formę z
ciastem wkładamy do lodówki.Dodatkowo:100 g białej startej
czekoladyok. 20 sztuk dorodnych
malinlistki
melisySchłodzone posypujemy wiórkami
białej czekolady, a po pokrojeniu na porcje ozdabiamy listka mi
melisy i
malinami.Smacznego!