ßßß Cookit - przepis na TORCIK JABŁKOWO - ŚMIETANKOWY Z RUMEM

TORCIK JABŁKOWO - ŚMIETANKOWY Z RUMEM

nazwa

Wykonanie

Pyszne, lekkie ciasto z jabłkami. Kombinuję jak tylko potrafię ,aby maksymalnie wykorzystać spady jakie sukcesywnie pojawiają się pod jabłoniami naszego ogrodu. Nie tak dawno, główkując nad tym nieustannie aktualnym moim tematem kulinarnym, przypomniałam sobie o tym torciku, który nie wiedzieć dlaczego, trafił niesprawiedliwie można byłoby rzec do lamusa. Postanowiłam "odkurzyć" przepis na to apetyczne ciasto i podzielić się z Wami bodaj wirtualnie :)
Przepis pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 10/2000. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki na biszkopt * (na prostokątną formę o wym. 28 x 40 cm) :
6 jajek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią (najlepiej domowej roboty)
12 dag mąki pszennej
7 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód tortowy .
Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.
Składniki nadzienia jabłkowego :
1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki winnych jabłek( szara reneta, koksa królewska)
1½ szklanki soku jabłkowego
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 budyń waniliowy (64g)
15 dag cukru
Składniki kremu śmietankowego :
50 dag serka o smaku waniliowym ( użyłam z Mlecznej Doliny)
700 ml śmietany kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szkl. zimnej wody + ¹⁄³ szkl. wrzątku
5 - 6 łyżek rumu
dodatkowo :
100 g białej startej czekolady
ok. 20 sztuk dorodnych malin
listki melisy
Wykonanie biszkoptu :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając mikserem na małych obrotach. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.
Wykonanie nadzienia jabłkowego :
Obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka wkładamy do rondla, wlewamy ¾ szklanki soku jabłkowego, dodajemy cukier, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy 3 - 5 minut. Jabłek całkowicie nie rozprażamy, powinny pozostać małe ich kawałeczki. W pozostałym soku rozprowadzamy budyń, wlewamy go do prażących się jabłek i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę jabłkową wykładamy na biszkopt, równomiernie ją rozprowadzamy i schładzamy.
Wykonanie kremu śmietankowego :
Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami serek waniliowy i po 1 łyżce rumu, stale mieszając mikserem na małych obrotach. Do żelatyny wlewamy zimną wodę i gdy napęcznieje rozpuszczamy ją we wrzątku. Wlewamy do kremu cienkim strumieniem i dokładnie mieszamy. Natychmiast wylewamy na schłodzone nadzienie jabłkowe, aby krem zbytnio nam nie zgęstniał. Lekko potrząsamy formą, jak przy przesiewaniu mąki, wówczas krem równomiernie nam się rozłoży. Formę z ciastem wkładamy do lodówki. Schłodzone posypujemy wiórkami białej czekolady, a po pokrojeniu na porcje ozdabiamy listkami melisy i malinami.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/TORCIK-JABLKOWO-SMIETANKOWY.html