Wykonanie
Pyszne, lekkie ciasto z
jabłkami. Kombinuję jak tylko potrafię ,aby maksymalnie wykorzystać spady jakie sukcesywnie pojawiają się pod jabłoniami naszego ogrodu. Nie tak dawno, główkując nad tym nieustannie aktualnym moim tematem kulinarnym, przypomniałam sobie o tym torciku, który nie wiedzieć dlaczego, trafił niesprawiedliwie można byłoby
rzec do lamusa. Postanowiłam "odkurzyć" przepis na to apetyczne ciasto i podzielić się z
Wami bodaj wirtualnie :)Przepis pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 10/2000. Trochę zmodyfikowałam.

Składniki na
biszkopt * (na prostokątną formę o wym. 28 x 40 cm) :6
jajek¾ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru z naturalną
wanilią (najlepiej domowej roboty)12 dag
mąki pszennej7 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód
tortowy .Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.Składniki nadzienia
jabłkowego :1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki
winnych jabłek( szara reneta, koksa królewska)1½ szklanki
soku jabłkowegootarta skórka i sok z 1
cytryny1
budyń waniliowy (64g)15 dag
cukruSkładniki
kremu śmietankowego :50 dag
serka o smaku
waniliowym ( użyłam z
Mlecznej Doliny)700 ml
śmietany kremówki4-5 łyżek
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny + ¹⁄³ szkl. zimnej
wody + ¹⁄³ szkl. wrzątku5 - 6 łyżek
rumudodatkowo :100 g białej startej
czekoladyok. 20 sztuk dorodnych
malinlistki
melisyWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając mikserem na małych obrotach. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.Wykonanie nadzienia
jabłkowego :Obrane i pokrojone na ćwiartki
jabłka wkładamy do rondla, wlewamy ¾ szklanki
soku jabłkowego, dodajemy
cukier, startą skórkę i
sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy 3 - 5 minut.
Jabłek całkowicie nie rozprażamy, powinny pozostać małe ich kawałeczki. W pozostałym soku rozprowadzamy
budyń, wlewamy go do prażących się
jabłek i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę
jabłkową wykładamy na
biszkopt, równomiernie ją rozprowadzamy i schładzamy.Wykonanie
kremu śmietankowego :
Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami
serek waniliowy i po 1 łyżce
rumu, stale mieszając mikserem na małych obrotach. Do
żelatyny wlewamy zimną
wodę i gdy napęcznieje rozpuszczamy ją we wrzątku. Wlewamy do kremu cienkim strumieniem i dokładnie mieszamy. Natychmiast wylewamy na schłodzone nadzienie
jabłkowe, aby krem zbytnio nam nie zgęstniał. Lekko potrząsamy formą, jak przy przesiewaniu
mąki, wówczas krem równomiernie nam się rozłoży. Formę z
ciastem wkładamy do lodówki. Schłodzone posypujemy wiórkami
białej czekolady, a po pokrojeniu na porcje ozdabiamy listkami
melisy i
malinami.

