Wykonanie

1
kaczkanadzienie500 g
mięsa mielonego200 g
wątróbki drobiowej5 łyżek
bułki tartej1
jajko150 g
śliwek suszonych1 mała
cebulasólpieprzpieprz ziołowy staropolskipo szczypcie : hyzop,
estragon,
mięta,
cynamon,
chili w płatkach,
gałka muszkatołowa,gałązki świeżego
tymianku1
jabłko1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
mioduKaczkę wyluzować , natrzeć od środka
pieprzem ziołowym staropolskim i
solą.
Mięso włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną
wątróbkę,
cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę,
śliwki również pokroić na mniejsze kawałki, dodać
jajko,
przyprawy,
bułkę tartą i dobrze wymieszać masę
mięsną. Zaszyć
kaczce szyję i nadziać nadzieniem do pełna. Zaszyć wykałaczkami otwór. Rękami troszkę kaczuszkę pougniatać by nadzienie równo się rozłożyło. Posolić
kaczkę z wierzchu i posypać niewielką ilością
pieprzu ziołowego. Odstawić na dobę do lodówki.Następnie
kaczkę układamy w naczyniu glinianym "Garnek rzymski" podlać ok 1,3 szkl
wody kaczkę obłożyć gałązkami
tymianku i plastrami
jabłka. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę 220 st Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury po 15 min zmniejszyć do 200 i piec ok 2 godziny pod przykryciem, po czym zdjąć pokrywę, odlać nadmiar tłuszczu, odrobinę tłuszczu wymieszać z
miodem i
musztardą, polać
kaczkę i przyrumienić bez przykrycia jeszcze ok 30 min.


