ßßß Cookit - przepis na Rolada wołowa po filipińsku

Rolada wołowa po filipińsku

nazwa

Wykonanie

Jest wyjątkowo smaczna zaskoczyła mnie w pozytywnym słowa znaczeniu, zawsze jadłam tradycyjne rolady, które szczerze uwielbiam. Jednak postanowiłam wypróbować nowy sposób ich przyrządzenia i teraz często będą gościły na moim talerzu :).
Składniki : na 8 porcji
1kg wołowiny (zrazowa lub pierwsza krzyżowa)
30 dag chudej szynki
30 dag kabanosów
3 ugotowane na twardo jajka
4 łyżki pokrojonych na plasterki oliwek
1/4 szklanki octu winnego
3 ząbki czosnku
3 mięsiste pomidory
1 łyżeczka mielonego pieprzu
liść laurowy
1 szklanka bulionu może być z kostki
1 szklanka soku pomidorowego
duża cebula
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
Opis wykonania :
czas ok. 4 godzin
1. Umyte mięso przecinamy wzdłuż do połowy i rozbijamy. Formujemy równy płat układamy w dużym naczyniu i polewamy marynatą z octu, pieprzu zmiażdżonego czosnku. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
2. Jajka i szynkę kroimy w drobna kostkę. Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy ( nie wylewać marynaty ), następnie posypujemy jajkiem i szynką , w środku układamy kabanosy i oliwki. Ciasno zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
3. Obsmażone mięso przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, dodajemy posiekana cebulę, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, dodajemy listek laurowy i polewamy mięso pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 20 minut w 180 C nie zapominając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem.
4. Bulion mieszamy z sokiem pomidorowym, polewamy nim mięso, posypujemy solą, przykrywamy i pieczemy do miękkości ok 40 minut.
5. Po upieczeniu wyjmujemy i przecieramy sos z pieczeni lub miksujemy blenderem i gotowe :).
Smacznego
Mój groszek :
mrożony groszek ilość wedle gustu
łyżeczka masła
sól,pieprz
sok z limonki
Groszek gotujemy do miękkości, odcedzamy wsypujemy na patelnie na rozgrzane masło doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i już.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/rolada-po-filipinsku.html