Wykonanie
Jest wyjątkowo smaczna zaskoczyła mnie w pozytywnym słowa znaczeniu, zawsze
jadłam tradycyjne rolady, które szczerze uwielbiam. Jednak postanowiłam wypróbować nowy sposób ich przyrządzenia i teraz często będą gościły na moim talerzu :).
Składniki : na 8 porcji1kg
wołowiny (zrazowa lub pierwsza krzyżowa)30 dag
chudej szynki30 dag
kabanosów3 ugotowane na twardo
jajka4 łyżki pokrojonych na plasterki
oliwek1/4 szklanki
octu winnego3 ząbki
czosnku3 mięsiste
pomidory1 łyżeczka mielonego
pieprzuliść laurowy1 szklanka
bulionu może być z kostki1 szklanka
soku pomidorowegoduża
cebula3 łyżki
olejułyżeczka
soliOpis wykonania :czas ok. 4 godzin1. Umyte
mięso przecinamy wzdłuż do połowy i rozbijamy. Formujemy równy płat układamy w dużym naczyniu i polewamy marynatą z
octu,
pieprzu zmiażdżonego
czosnku.
Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
2.
Jajka i
szynkę kroimy w drobna kostkę.
Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy ( nie wylewać marynaty ), następnie posypujemy
jajkiem i
szynką , w środku układamy
kabanosy i
oliwki. Ciasno zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką. Tak przygotowane
mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym
oleju ze wszystkich stron.
3. Obsmażone
mięso przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego, dodajemy posiekana
cebulę, obrane i pokrojone w kostkę
pomidory, dodajemy
listek laurowy i polewamy
mięso pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 20 minut w 180 C nie zapominając o polewaniu
mięsa wytworzonym sosem.
4.
Bulion mieszamy z
sokiem pomidorowym, polewamy nim
mięso, posypujemy
solą, przykrywamy i pieczemy do miękkości ok 40 minut.5. Po upieczeniu wyjmujemy i przecieramy sos z pieczeni lub miksujemy blenderem i gotowe :).SmacznegoMój
groszek :mrożony
groszek ilość wedle gustułyżeczka
masłasól,
pieprzsok z limonkiGroszek gotujemy do miękkości, odcedzamy wsypujemy na patelnie na rozgrzane
masło doprawiamy
solą i
pieprzem, skrapiamy
sokiem z limonki i już.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy