ßßß Cookit - przepis na Krem paprykowo-pomidorowy

Krem paprykowo-pomidorowy

nazwa

Wykonanie

To jeden z ulubionych zup-kremów mojego męża.
W sezonie najlepszy będzie ze świeżych pomidorów. Ale teraz, zimą wystarczą dobre jakościowo pomidory z puszki.
Do tego dania zrobiłam kilka ciekawych zdjęć, ale zniknęły...
Zostało jedno, finalne....
SKŁADNIKI:
0,5 l bulionu
Puszka pomidorów lub 5 dojrzałych pomidorów
Słoik papryki konserwowej
1 duża cebula
Ząbek czosnku
olej
1 łyżka masła
sól, pieprz
śmietanka 18% (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i tyle samo oleju .
2. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażymy aż się zarumieni.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do cebuli na krótką chwilę.
Wszystko zalewamy bulionem.
Zmniejszamy ogień.
3. Pomidory obieramy ze skórki (najwygodniej sparzyć wrzątkiem :) )
Kroimy w ósemki i wrzucamy na patelnię do rozgrzanego bulionu.
(jeśli używamy pomidorów z puszli po prostu wrzucamy je na patelnię)
4. Do wywaru dorzucamy paprykę konserwową (ok 3/4 słoika).
5. Całość gotujemy ok 8-10 minut.
Przyprawiamy do smaku.
6. Po tym czasie całość przelewamy do garnka i czekamy aż odrobinę przestygnie.
Blendujemy (z dodatkiem śmietany).
MOżemy jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!
Pani M.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2014/12/krem-paprykowo-pomidorowy.html