Wykonanie
To jeden z ulubionych zup-kremów mojego
męża.W sezonie najlepszy będzie ze świeżych
pomidorów. Ale teraz, zimą wystarczą dobre jakościowo
pomidory z puszki.Do tego dania zrobiłam kilka ciekawych zdjęć, ale zniknęły...Zostało jedno, finalne....SKŁADNIKI:0,5 l
bulionuPuszka
pomidorów lub 5 dojrzałych
pomidorówSłoik
papryki konserwowej1 duża
cebulaZąbek
czosnkuolej1 łyżka
masłasól,
pieprzśmietanka 18% (opcjonalnie)WYKONANIE:1. Na patelni rozgrzać łyżkę
masła i tyle samo
oleju .2.
Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażymy aż się zarumieni.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do
cebuli na krótką chwilę.Wszystko zalewamy
bulionem.Zmniejszamy ogień.3.
Pomidory obieramy ze skórki (najwygodniej sparzyć wrzątkiem :) )Kroimy w ósemki i wrzucamy na patelnię do rozgrzanego
bulionu.(jeśli używamy
pomidorów z puszli po prostu wrzucamy je na patelnię)4. Do
wywaru dorzucamy
paprykę konserwową (ok 3/4 słoika).5. Całość gotujemy ok 8-10 minut.Przyprawiamy do smaku.6. Po tym czasie całość przelewamy do garnka i czekamy aż odrobinę przestygnie.Blendujemy (z dodatkiem
śmietany).MOżemy jeszcze doprawić do smaku.Smacznego!Pani M.