ßßß
Składniki : Cytuje0,5kg mąki pszennej,szklanka mleka,nutella,8og masła,80g cukru,30g świeżych drożdżysólbiałko do posmarowania* u mnie żółtko rozmieszane z łyżką mleka8 łyżek cukru pudru na lukier (niekoniecznie)* nie lukrowałamkilka migdałów lub orzechów do środka (niekoniecznie)* nie dodawałamWYKONANIE :Masło roztopić dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.Po minionym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm.Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nutellę oraz migdał lub orzech. Zamknąć po bokach, aby nutella się ze środka nie wydostała i zwinąć.Bułeczki układamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawiamy do pieczenia na 25 min w temp. 180C lub 10 min w 220CWraz ze mną piekły :):Kasia z bloga Mia cucinaBożena z bloga Moje domowe kucharzenieJolanta Boczkowska fOlga z bloga Cukry prosteIza z bloga Smaczna PyzaJoanna z bloga Grunt to przepisJola z bloga Smaki mojego domuMagda z bloga Kulinarna piniataBernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasjąEwelina z bloga Stylowa kuchniaMonika z bloga Matka WariatkaAlina z bloga Ala piecze i gotujeEwa Czarnik



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy