ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z dżemem wiśniowym

Drożdżówki z dżemem wiśniowym

nazwa

Wykonanie

Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie ...a pieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne..
Razem ze mną bułeczki piekły : Kasia, Justyna,Olga, Iza, Jola,Joanna,Jola, Magda, Bernadetta,Ewelina, Matka Wariatka,Ala, ...
0,5kg mąki pszennej
1 szkl. mleka
dżem wiśniowy
8o g masła
80 g cukru
30 g świeżych drożdży
sól
białko do posmarowania
8 łyżek cukru pudru na lukier (niekoniecznie)
Masło roztopić , dodać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał i zwinąć. Bułeczki układać na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem lub lukrem (cukier puder i 3 łyżki wody) i wstawić do pieczenia na 25 min w temp. 180 stopni, lub 10 min w 220 stopni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/10/drozdzowki-z-dzemem-wisniowym_18.html