ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z domową nutellą

Bułeczki drożdżowe z domową nutellą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj bułeczki, które mogą być smacznym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie albo po prostu deserem. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Są puszyste i smakowite, nam najbardziej smakowały po prostu z kubkiem mleka. Nadziałam je nutellą domowej roboty i doskonale się sprawdziła bo jest bardziej gęsta od tej sklepowej. Możecie też zrobić swoją wersję drożdżówek z gęstym musem jabłkowym albo twarogiem, tak jak lubicie.
To kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie czyli wspólnego choć wirtualnego pieczenia blogerów i osób po prostu lubiących piec, które organizują się ba Facebooku.
W tym tygodniu skorzystaliśmy z przepisu znalezionego TUTAJ
Drożdżówki z nutellą domowej roboty
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 6 sztuk:
CIASTO: 250 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
40 g cukru
40 g masła
130 ml mleka
szczypta soli
NADZIENIE: 6-12 łyżeczek kremu orzechowo-czekoladowego/nutelli
migdały blanszowane albo orzechy laskowe (po 3-4 sztuki na bułeczkę)
do dekoracji - 50 g białej czekolady
1 łyżka mleka albo słodkiej śmietanki
garść słupków migdałowych albo posiekanych migdałów
do smarowania - 1 małe jajko
Jak zrobić bułeczki z nutellą?
Mąkę przesiałam. Drożdże wkruszyłam do kubka. Dodałam cukier, 2 czubate łyżki mąki i połowę mleka. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut.
Spieniony i wyrośnięty zaczyn dodałam do miski z mąką. Wlałam też resztę mleka oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniotłam dość zwarte ciasto i wyrabiałam je przez kilka minut. Odłożyłam w przykrytej szczelnie misce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam lekko zagniatając. Podzieliłam na dwie połowy. Każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 15x30 cm. Następnie pasy ciasta pokroiłam na 3 części czyli prostokąty 10x15. Od strony jednego krótszego boku nacięłam ciasto prawie do połowy w paseczki szer. ok. 1-1,5 cm. Na środku nie naciętej części nałożyłam porcję nadzienia czyli nutelli i kilka migdałów. Powierzchnię dookoła nadzienia i pocięte paski posmarowałam pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku. Zwinęłam każdą bułeczkę zaczynając od strony z nadzieniem tak żeby paski oplotły ją z wierzchu. Boki docisnęłam żeby się skleiły i nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiłam na 180 st. C i kiedy się nagrzał a bułeczki podrosły posmarowałam je z wierzchu jajkiem i wstawiłam do pieca. Piekłam ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjęłam na kratkę żeby wystygły.
Ostudzone bułki posmarowałam pomadą przygotowaną z białej czekolady rozpuszczonej w gorącym mleku, w kąpieli wodnej. Posypałam słupkami migdałowymi.
Nie szukajcie w cieście jajek bo jedyne jakie użyłam było do posmarowania bułek.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Kasia - Mia cucina
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste
Jolanta - zdjęcie na FB
Joanna - Grunt to przepis
Jola - Smaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia
Monika - Matka wariatka
Alina - Ala piecze i gotuje
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/10/buleczki-drozdzowe-z-domowa-nutella.html