Wykonanie
Nie wiem czy to jesienna słota tak na mnie działa czy po prostu dorosłam do pieczenia domowego
pieczywa. Niedawno publikowałam przepis na
chałkę a w zanadrzu mam jeszcze przepis na dwa rodzaje szybkich
chlebków (w tym jeden bezglutenowy).Zdecydowaną zaletą domowych wypieków jest ich jakość. Niedaleko domu mamy bardzo przyzwoitą piekarnię jednak od jakiegoś czasu ona również serwuje
pieczywo nie pierwszej jakości. Pogoda również działa na mnie motywująco. Wolę poświęcić 3 godzinki (z wyrastaniem) i upiec domowy
chleb niż zebrać się i wyjść po
pieczywo. Tym bardziej, że do wieczora i tak będzie już nieświeże.Dzisiaj publikuję przepis na domowe drożdżówki z nadzieniem w postaci nutelli. Biorę tym samym udział w akcji Wypiekanie na śniadanie wraz z kilkorgiem blogerów do których
linki zamieszczę pod przepisem.
Składniki (u mnie wyszło 12 całkiem dużych bułeczek):500g
mąki pszennej tortowejszklanka
mleka80g
masła80g
białego cukru30g świeżych
drożdżysólkilka
migdałów lub
orzechów do środka – u mnie
orzechy laskowenutella
jajko roztrzepane z łyżką
mleka do posmarowania
bułekRoztopione
masło mieszamy z
mlekiem. Podgrzewamy do letniej temperatury. Dodajemy rozkruszone
drożdże i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy
mąkę,
cukier oraz szczyptę
soli. Wszystko razem dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno się kleić do rąk i ładnie powinno błyszczeć (zagniatałam robotem około 5-7 minut). Odstawiamy na 1-2 godziny przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.*Składniki można włożyć również do automatu do pieczenia
chleba i włączyć program wyrastanie. Po tym czasie postępować dalej według przepisu poniżej.Gdy ciasto wyrośnie zbijamy pięścią aby je odgazować. Na wysypanej niewielką ilością
mąki stolnicy rozwałkowujemy cienko porcję ciasta. Wycinamy prostokąty 10×14 cm. Na 1/3 długości nacinamy paski. Na nieponacinanej części nakładamy nutellę oraz
orzechy. Zawijamy tak aby paski były na wierzchu. Zamykamy na bokach aby nutella nie wyciekła podczas pieczenia. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Powinny się ładnie zrumienić na wierzchu.
Razem ze mną w tym tygodniu piekły Mia cucina, Moje domowe kucharzenie, Gotowanie i pieczenie,
Cukry proste, Smaczna pyza, Grunt to przepis, Smaki mojego domu, Prawo do gotowania z pasją, Stylowa kuchnia, Matka wariatka oraz Jolanta Boczkowska .