Wykonanie
Polecam te ciasto jest naprawdę pyszne, cudownie kruche ciasto, masa
jabłkowa, kokosowa i orzechowa. Znikło bardzo szybko :) i bardzo smakowało moim gościom. Przepis pochodzi z jednej z książek siostry Anastazji.

Składniki :Ciasto :3 szklanki
mąki pszennej22 dag
margaryny20 dag
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek kwaśnej
śmietany6
żółtekMasa
jabłkowa :1 kg
jabłek1 łyżka
cukru kryształu1
galaretka agrestowaMasa kokosowa :6
białek1 szklanka
cukru kryształu20 dag wiórek
kokosowych1 łyżka
mąki ziemniaczanejMasa orzechowa :4
jajka12 dag
orzechów mielonych3/4 szklanki
cukru kryształu1 łyżka
bułki tartej1 łyżka
kakao1 łyżka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaOpis wykonania :Ciasto :Zagniatamy ze sobą wszystkie składniki ciasta, dzielimy ciasto na połowę. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową połowę ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki.Masa
jabłkowa :
Jabłka myjemy i obieramy. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z
cukrem aż lekko zmiękną .Następnie dodajemy galaretę i mieszamy, aż się rozpuści ( ja dodałam odrobinę barwnika zielonego ). Odstawiamy do wystygnięcia. Wykładamy na ciasto.Masa kokosowa :
Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy
cukier kryształ i dokładnie miksujemy do rozpuszczenia
cukru, wsypujemy
kokos i
mąkę, dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę
jabłkową.Masa orzechowa :
Białka ubijamy na sztywno dodajemy
cukier i
żółtka dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałe składniki . Wykładamy na masę
kokosową. Przykrywamy druga częścią rozwałkowanego kruchego ciasta.Całość pieczemy w 180 C przez 25 minut. Dekorujemy polewą :).




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy