ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z kolorowym biszkoptem

Jabłecznik z kolorowym biszkoptem

nazwa

Wykonanie

Szarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne i ma niesamowity smak i zapach :)
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki
5 żółtek
1 kostka margaryny
3/4 szkl. cukru pudru
łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
5 białek
150 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio )
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku)
1 łyżka kolendry mielonej
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę.
Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia .
Na spód blaszki rozwałkować schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru).
Biszkopt :
Ubić pianę na sztywno.
Dodać cukier puder i dalej ubijać.
Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać.
Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych .
Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły.
W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych.
Jabłecznik:
Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka.
Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie.
Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp. 180 C .
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/08/jabecznik-z-kolorowym-biszkoptem.html