Wykonanie
Szarlotki są pyszne o każdej
porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim
ciastem można eksperymentować . Z
ciastem kruchym,
biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne
kakao , które jest ekologiczne i ma niesamowity smak i zapach :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut

Składniki:Ciasto kruche:3 szkl.
mąki5
żółtek1 kostka
margaryny3/4 szkl.
cukru pudrułyżka
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt:5
białek150 g
cukru60 g
mąki ziemniaczanej50 g
mąki pszennejsok z połowy
cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao ( użyłam firmy Symbio )

Masa
jabłkowa:1,5 kg
jabłekok. 1 szklanki
cukru ( zależy od
jabłek i od swojego ulubionego smaku)1 łyżka
kolendry mielonejSposób przygotowania:Ciasto kruche:
Mąkę wysypać na blat, dodać
żółtka,
margarynę ,
cukier puder ,
proszek do pieczenia i
śmietanę.Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz.Po tym czasie , przygotować blaszkę , wyłożyć nią papierem do pieczenia .Na spód blaszki rozwałkować schłodzone ciasto kruche ( część ciasta zostawić na wierzch jabłecznika) , podziubać widelcem i zapiec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C ok. 20 - 30 minut ( jak ciasto nabierze złotego koloru).
Biszkopt :Ubić pianę na sztywno.Dodać
cukier puder i dalej ubijać.Następnie wlać
sok z cytryny, wsypać obie
mąki z wymieszanym
proszkiem do pieczenia i dalej ubijać.Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę
kakao.Masa
jabłkowa:
Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych .Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku
wody , dodać
cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły.W trakcie jak
jabłka będą ładnie uduszone dosypać
kolendry mielonej. Dzięki tej
przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów -
pomarańczowo -
cytrynowych.Jabłecznik:Na upieczone ciasto wylewamy uduszone
jabłka.Wylewamy najpierw
biszkopt biały na całe
jabłka a
potem łyżką robimy kupki na
białym biszkopcie.Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp. 180 C .Smacznego
