Wykonanie
Ciasto wydawałoby się trudna do a wprawdzie jest bardzo proste,bardzo smaczne i efektowne jak zresztą wszystkie ciasta s Anastazji :)

SKŁADNIKI : na blachę o wymiarach 35/25Ciasto kruche:3 szklanki
mąki tortowej200 g
margaryny Kasi1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia6
żółtek1 łyżka
śmietany(dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche,w przepisie jest więcej
śmietany, mi w zupełności wystarczyła 1 łyżka)Masa
jabłkowa:5-6 dużych
jabłek,po starciu odciaskamy sok2 łyżki
cukru1
galaretka cytrynowaCiasto
kokosowe:6
białek1 szklanka
cukru200 g
kokosu1 łyżka
mąki ziemniaczanejCiasto
orzechowe-
kakaowe:4
jajka1/2 szklanki zmielonych
orzechów1 łyżka
kakao1 łyżka
bułki tartej1 łyżka
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPlewa:1
mleczna czekolada2 łyżki
mlekaorzechy do posypaniaPRZYGOTOWANIE :Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy je na dwie,równe połówki.Masa
jabłkowa:
Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej,(polecam wycisnąć sok tak aby
jabłka nie były zbyt rzadkie,unikniemy zakalca)podsmażamy je z
cukrem.Gdy
soki dokładnie odparują dodajemy suchą
galaretkę i dokładnie mieszamy aż się
żelatyna rozmiesza i zostawiamy do ostygnięcia.Ciasto
kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy
cukier i dalej ubijając dodajemy
kokos i
mąkę.Ciasto
kakaowe:
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy
żółtka,
cukier,
kakao wymieszane z proszkiem i
mąką a na końcu
orzechy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Na pierwszą warstwę kładziemy rozwałkowane ciasto kruche,na to wykładamy
jabłka,mogą być jeszcze trochę ciepłe.Gdy ciasto
kokosowe już przygotowaliśmy,wylewamy ja na
jabłka,następnie ciasto
czekoladowe i ostatnia warstwa kruchego ciasta(kładziemy rozwałkowany placek)..Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 * C.Pieczemy 30-40 minut,ja zmniejszyłam temperaturę po 20 minutach do 160*C,bo mój piekarnik mocno grzeje.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy
mleko,podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści,mieszamy.Gotowe,przestygnięte ciasto polewamy rozpuszczoną
czekoladą,posypujemy
orzechami.Smacznego!Ciasto nie będzie zakalcem jak
jabłka,po przygotowaniu nie będą miały soku,dlatego cały sok wyciskamy i odlewamy.

