ßßß
Ciasto:3 3/4 szklanki mąki1/2 szklanki cukru5 żółtek1 margaryna2 łyżki kakao1 łyżka śmietanyZ podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a pozostałą 1/3 na wierzch, ale można podzielić równo). 1 placek przekładamy do blaszki.Warstwa jabłkowa:1 kg jabłek3 łyżki cukruJabłka obieramy, kroimy i razem z cukrem przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż się rozpadną. Jeśli są bardzo suche można dodać 2-3 łyżki wody. Jabłka wykładamy na placek.Warstwa kokosowa:200 g. wiórek kokosowych5 białek1 szklanka cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1 szklanka śmietanyBiałka ubijamy na pianę dodając partiami cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy wiórki, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i mieszamy całość. Wykładamy na warstwę jabłek i przykrywamy delikatnie drugim rozwałkowanym plackiem. Pieczemy 50-55 minut w 170 st. C

