Wykonanie
Bardzo ciekawe i eleganckie ciasto, dla wszystkich, którzy lubią
wiórki kokosowe. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu choć wymaga sporo pracy, ale smak wynagradza wszystko. Zobaczcie sami jak cudnie prezentuje się na zdjęciach ;) po prostu musiałam dodać wszystkie, które zrobiłam ;)

Ciasto:3 3/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru5
żółtek1
margaryna2 łyżki
kakao1 łyżka
śmietanyZ podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy 2 placki (ja 2/3 ciasta dałam na spód a pozostałą 1/3 na wierzch, ale można podzielić równo). 1 placek przekładamy do blaszki.Warstwa
jabłkowa:1 kg
jabłek3 łyżki
cukruJabłka obieramy, kroimy i razem z
cukrem przekładamy do garnka i gotujemy do momentu aż się rozpadną. Jeśli są bardzo suche można dodać 2-3 łyżki
wody.
Jabłka wykładamy na placek.Warstwa kokosowa:200 g. wiórek
kokosowych5
białek1 szklanka
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
śmietanyBiałka ubijamy na pianę dodając partiami
cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy wiórki,
mąkę ziemniaczaną,
śmietanę i mieszamy całość. Wykładamy na warstwę
jabłek i przykrywamy delikatnie drugim rozwałkowanym plackiem. Pieczemy 50-55 minut w 170 st. C


