ßßß
Składniki:Ciasto orzechowe:8 jajek1 szklanka cukru150 g zmielonych orzechów200 g margaryny3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.Sernik:1 kg białego sera8 jajek1 łyżka maki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej200 g margaryny450 g cukru pudru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaMargarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni.Masa jabłkowa:3 kg jabłek4 galaretki cytrynoweJabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia.Krem:400 g margaryny2 szklanki śmietany 18 %12 łyżek cukruMargarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem, Wierzch ciasta możemy posypać orzechami lub okruszkami z ciasta orzechowego.Smacznego!