Wykonanie
Szarlotka na kruchym spodzieSkładnikiCiasto3 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
cukru kryształu16 dkg
margaryny2
jajka1 łyżka
proszku do pieczenia4 łyżki kwaśnej
śmietanyJabłka10
jabłek1 szklanka
cukru kryształu0,5 szklanki
mąki ziemniaczanejSposób przygotowania
JabłkaKrok 1
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy
wodą i gotujemy aż zmiękną, często mieszając. Wsypujemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i podgotowujemy jeszcze chwilę.CiastoKrok 2Zagniatamy ciasto. Najpierw mieszamy łyżką wszystkie suche składniki (
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia). Wbijamy
jajka i dodajemy
śmietanę, ponownie mieszamy łyżką. Dodajemy rozdrobnioną
margarynę i wyrabiamy całość ręką. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne/lepiące dodajemy jeszcze trochę
mąki.Krok 3Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3:1. Większą część rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim dużą prostokątną blaszkę po brzegi.Ciasto posypujemy odrobiną
mąki ziemniaczanej i wykładamy na nie przestudzone
jabłka.Z reszty ciasta robimy paseczki lub cienkie wałeczki i ozdabiamy wierzch ciasta, np. robiąc krateczkę taką jak ja.Krok 4Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w 170 stopniach C.