Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 21 grudnia 2015 r. Uwielbiam czas przedświąteczny, kiedy z kuchni wydobywają się smakowite zapachy, a cała rodzina kręci się na pół świadomie w jej okolicy licząc, że uda się czegoś skosztować. Tak właśnie pamiętam przygotowania do świąt i tak wyglądają one w moim domu. Pierniczki tym razem bezglutenowe to główne spoiwo atmosfery świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na wigilijnym
stole. Czas zbliżających się Świąt sprawia, że smakują tak wybornie, szczególnie te upieczone własnoręcznie. W tym roku pokusiłam się o pierniczki bezglutenowe i śmiem twierdzić, że to najlepszy przepis - kompozycja składników sprawia, że są mięciutkie, puszyste, smaczne i co najważniejsze bardzo zdrowe - polecam .Pierniczki bezglutenowe Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 grudnia .Puszyste pierniczki bezglutenowe! Ekstrakt
waniliowyskąpany w polewie lukrowej,
cynamon,
goździki,
kolendra i
imbir sprawiają, że pierniczki owiane są cudną feerią zapachów - polecam.Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 minCzas pieczenia: 10 minŁączny czas: 40 minLiczba porcji: około 20 większych pierniczkówRozmiar porcji: 1 pierniczek (ok. 20 - 25 g)Składniki:Przepis zaadaptowany stąd :-)
mąka migdałowa : 200 g
mąka ryżowa : 50 g
mąka kukurydziana : 50 g
mąka ziemniaczana : 30 g
mąka kokosowa ( lub zmielone
wiórki kokosowe ): 30 g
przyprawa piernikowa : 1 łyżka
soda oczyszczona : 1 łyżeczka
ksylitol lub
cukier lub
cukier waniliowy : 2 łyżki
miód : 100 g
olej kokosowy lub
masło : 80 g
żółtka : 2
jogurt naturalny (można pominąć): 2 łyżki
białko jaja : 1Polewa:
cukier puder : 100 g
woda przegotowana - wystudzona : 2 lub 3 łyżki w zależności od konsystencjiekstrakt
waniliowy : 2-3 kroplePrzygotowanie:piekarnik nagrzewam do 180oCdo miski wsypuję
mąkę migdałową, dodaję wszystkie
mąki bezglutenowe,
przyprawę piernikową,
sodę i
cukier dokładnie mieszam
miód roztapiam w rondelku z grubym dnem razem z
masłem, nie podgrzewając za bardzomasę studzę
żółtka ucieram ( około 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach ) można trzepaczkądo miski z
mąką dodaję
miód z
masłem, mieszam, dodaję
jogurt,
żółtka i znów delikatnie mieszam masę łyżkąwykładam ją na stolnicę podsypaną
mąką ( użyłam kokosowej ), rozpłaszczam na około 8-9 mm grubszy placek (gdyby ciasto wyszło bardzo miękkie, można podsypać nieco
mąki)za pomocą foremek wycinam pierniczkiukładam na blaszce do pieczenia wyłożonej papieremsmaruję roztrzepanym
białkiempiekę 10 minut (mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec odpowiednio krócej)przygotowuję polewę - najprostszą i najlepszą - biorę 100 g
cukru pudru, 2- 3 łyżki
wody, dodaję ekstraktu
waniliowego, wszystko dokładnie mieszam, uzyskując odpowiednią konsystencję, następnie nanoszę ją na pierniczki i dekoruję można je przyprószyć
cukrem pudrem np. z
mąki kokosowej można również przygotować
miodowo-
kawową polewę, którą gorąco polecam : (pół łyżeczki
kawy rozpuszczalnej,rozpuszczam podgrzewając z jedną łyżeczką
miodu i mieszam na gładką masę, dodaję jeszcze dwie łyżeczki
miodu i mieszam, smaruję cienką warstwą pierniczki i posypuję
mąką kokosowąprzechowuję w pojemniku na
ciastka


Smacznego !