Wykonanie



Tradycyjny piernik w nowoczesnym wydaniu. Moim zdaniem to najlepszy przepis na piernik. Przepis jest banalny w wykonaniu a piernik do jedzenia jest już dobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez
bólu, w nagrodę przepysznie!Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia!Zapraszam!


PIERNIK
MŁODEJ GOSPODYNI:Piernik przekładaniec z
żurawiną i
skórką pomarańczową!- 300 g
mąki gryczanej- 300 g
mąki pszennej- 250 g
cukru- 250 g
miodu- 2
jajka- 55 g
margaryny- szklanka
mleka- 50 g utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.
cynamonu,
imbiru,
pieprzu,
gałki muszkatołowej,
anyżu- paczka
skórki pomarańczowej- 1/2 szklanki
żurawiny świeżej- 2 pełne łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki czubate
kakaoPONADTO:-
polewa czekoladowa z
gorzkiej czekolady- polewa z
białej czekoladyDO PRZEŁOŻENIA:-
marmolada z
pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie)


WYKONANIE:W garnuszku zagotuj
mleko z
miodem,
margaryną,
cukrem,
kakao i
przyprawami do piernika.Masę przestudź. Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C.Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem np. do szaszłyków i wyjmiemy patyczek ma być suchy.Ciasto studzimy całkowicie.Następnego dnia, ciasto kroimy na 3 lub 4 warstwy. Każdą warstwę smarujemy
marmoladą z
pigwy.Całość polewamy polewą z
czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kąpieli
wodnej). Dekorujemy białą polewą z
białej czekolady.Proste? A nie mówiłam;-)))Piernik po zastygnięciu polewy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na dwa dni.;-)Czekamy cierpliwie!;-)Po tym czasie jest gotowy do jedzenia.Jeśli upieczecie go maxymalnie do środy na Święta będzie idealny!Piernik im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje.Ja swój przechowuje w lodówce.


Życzę Wam udanych wypieków!Samych pyszności!Buziaki!PRZEPIS ZGŁASZAM DO AKCJI KULINARNEJ STWORZONEJ PRZEZ PRODUCENTA AMICAhttps://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4



akcja kulinarna: