Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez hercik17Opis autorki:Kokosanki to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Takie łakocie robiła moja mama. Ja często towarzyszyłam jej szczególnie w procesie końcowym, czyli namiętnie oczekiwałam na garnek. Nie...nie po to żeby go umyć, ale wylizać z
czekolady :) Cudowne wspomnienia... Wspaniałe, mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto, otulone
polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo...

Składniki:1/2 kg
mąki pszennej250 ml
mleka125 g
margaryny200 g
cukru3
jajka2 łyżki
miodu prawdziwego1 łyżka
sody oczyszczonejPolewa:450 g
margaryny450 g
cukru1 szklanka
mleka4-5 łyżek ciemnego
kakaoDodatkowo:350 g
wiórków kokosowychPrzygotowanie:W rondelku rozpuszczamy
margarynę i
miód, odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sodę i mieszamy. Do
jajek dodajemy
cukier i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. Do ubitych
jajek dodajemy na przemian
mąkę z
masłem i
mlekiem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest dość gęste. Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 36 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto kroimy w dużą kostkę, około 4-5 cm.
Polewa czekoladowa:W rondelku roztapiamy
margarynę, dodajemy
cukier,
mleko i
kakao. Polewę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Wszystkie składniki powinny się połączyć.Każdy kawałek ciasta moczymy w
polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach
kokosowych. Układamy na kratce i pozostawiamy do momentu, aż polewa zastygnie. Kokosanki najlepiej smakują następnego dnia.Inspiracja: Przepis rodzinny