Wykonanie

Idealne ciasto na Boże Narodzenie – sernik oraz aromatyczny piernik przełożone powidłami śliwkowymi i oblane
czekoladą. Czy może być coś bardziej świątecznego?Gdy zobaczyłam pomysł na to ciasto, wiedziałam, że muszę je zrobić. Połączyłam swój sprawdzony przepis na sernik z szybkim i aromatycznym
ciastem piernikowym. Starałam się, by przepisy były maksymalnie proste i najlepiej by upiec wszystko za jednym zamachem. I udało się! Posiadając dwie tortownice średnicy 21 cm ciasta możemy upiec jednocześnie, bo wspomniany sernik jest bezproblemowy i nie wymaga kąpieli
wodnej.Dzięki temu to ciasto przygotujemy łatwo, szybko i przyjemnie, a samo przełożenie powidłami i oblanie
czekoladą to moment. Polecam na świąteczny stół!Mała uwaga – na moim blogu dominują ciasta dość słodkie, a to wyjątkowo do takich nie należy. Będzie idealne dla osób lubiących nieco wytrawniejsze ciasta. Zależnie do jakiego
grona należycie, polecam wybrać
czekoladę z jakiej wykonacie polewę – możecie zrobić ją z połączenia
czekolady mlecznej i gorzkiej w dowolnej proporcji lub wybrać tylko jedną z nich.tortownica 21 cmSkładnikiSernik500 g
sera twarogowego, zmielonego3
jajka140 g
cukru, drobnego55 g
mąki ziemniaczanejPiernik60 g
masła150 g
miodu2
jajka110 g
cukru, drobnego200 g
mąki10 g
kakao20 g
przyprawy piernikowej3/4 łyżeczki
cynamonu1 i 1/3 łyżeczki
sody1 i 1/2 łyżki
mlekaDo przełożeniaok. 180 g
powideł śliwkowychPolewa czekoladowa100 g
czekolady mlecznej65 g
czekolady gorzkiej10 g
masłaDekoracjaświeża
żurawinaWykonanieoba ciasta można przygotować jednocześnie i wstawić razem do piekarnika, jeśli posiadamy 2 tortownice o średnicy 21 cm2 tortownice 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną
masła lub zwilżyć minimalnie
wodąPrzygotowanie piernika w garnuszki roztopić
masło i lekko przestudzić. Dodać do niego
miód i wymieszaćdo miski wbić
jajka (bez rozdzielania) i dodać
cukier. Miksować aż masa
zrobi się jasna, puszysta i zwiększy swoją objętość. Następnie dodać do niej wystudzone
miód z
masłem i zmiksować do połączeniawymieszać
mąkę,
kakao,
przyprawę,
cynamon oraz
sodę i przesiać je przez sito do masy. Zmiksować do połączenia, w trakcie dodając
mlekomasę wlać tortownicyPrzygotowanie sernikado miski wbić
jajka (bez rozdzielania) i dodać
cukier. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna. Do masy jajecznej dodać zmielony
twaróg oraz
mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składnikówmasę wlać tortownicyoba ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Sernik piec ok. 1 godziny – do momentu, aż całkiem wyrośnie (uwypukli się), a wierzch się lekko przyrumieni. Piernik piec 45 min do ok. 1 h – ale tutaj najważniejsze sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto jest suchy – piec piernik tak długo jak to konieczne. Ponieważ po ok 30 min. piernik może się zacząć mocno rumienić z wierzchu, należy wtedy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej – zapobiegnie to przypaleni i pozwoli go piec tak długo jak potrzeba. gdy jedno z ciast będzie szybkiej gotowe to po prostu je wyjmujemyupieczone ciasta całkowicie wystudzić, a sernik dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej całą nocpiernik przeciąć na pół i jeden blat ułożyć na paterze. Posmarować go cienką warstwą
powideł śliwkowych. Ułożyć na nim sernik i ten również posmarować cienką warstwą
powideł śliwkowych. Następnie przykryć całość drugim blatem
czekolady oraz
masło roztopić w kąpieli
wodnej – tutaj dokładna instrukcja jak to zrobić. Następnie wymieszać
czekolady z
masłem do dokładnego połączenia i lekko przestudzić
czekoladę wylać na wierzch ciasta i dokładnie rozsmarować na wierzchu i po bokach. Wierzch ciasta można udekorować np. świeżą
żurawiną. Ciasto zostawić do zastygnięcia
polewy czekoladowej


Przepis własny. Pomysł na piernikosernik z bloga Mojewypieki.comLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus