Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne.Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterzei zjeść np. z masłem i dżemem;-)Ja zrobiłam je w dużej blasze ( i na taką podaję składniki ).Można je zmniejszyć jeśli nie chcecie go aż tak dużo.Zapraszam również na inne drożdżowe ciastaCIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMICIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄCIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMISTRUCLĘSEROWĄCIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREMSkładniki:1 kg. mąki10 dkg drożdży4 jaja1 szklanka mleka1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)1 kostka margarynyzapach np.pomarańczowyrodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałamcukier wanilinowySkładniki na kruszonkę:35 g masła1/4 szklanki cukru3-4 łyżki mąkiRozkruszyłam drożdże i zalałam ciepłym mlekiem.Do miski przesiałam mąkę i wlałam drożdże z mlekiem.W tym momencie muszę się usprawiedliwić.Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.Ja włączyłam odruchowo robota i ... w dalszej części opisu będą rosły ;)...oj będą...Dodałam jajka,cukier,cukier wanilinowy,zapachi rozpuszczoną, ale zimną margarynę.Wszystko dokładnie wymieszałam iwyłożyłam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Wymiary formy 35cm na 25cmPrzykryłam je np. ściereczką,żeby urosło na około 30 minut.Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak!W międzyczasie zrobiłam kruszonkęWymieszałam cukier z rozpuszczonym masłemi dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki.Posypałam nią wyrośnięte ciasto.Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca.Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minuti piekłam w temperaturze 180 stopni.Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie i zrobi się zakalec.Ja troszkę zajrzałam i leciutko opadło...Ale i tak wyszło pulchne i super smaczne!Smacznego!