ßßß
do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej?Śliwek jest teraz pod dostatkiem.Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł.Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem.Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe.I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne.Jadłam jeszcze ciepłe... z łakomstwa to po pierwsze,a po drugie nie mogłam mu się po prostu oprzeć.


Składniki na ciasto:4 szklanki mąki pszennejszklanka mleka ( 250 ml )1 szklanka cukru ( 250 ml )200 g masła4 jajacukier wanilinowy50 g drożdżyparę kropli zapachu waniliowegocukier puder do posypaniaSkładniki na kruszonkę:150 g mąki pszennej50 g cukru125 g masładowolna ilość śliwek ;-)
Drożdże rozkruszyłam do miseczki.
Wlałam do nich ciepłe mleko i szczyptę cukru.Rozmieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W czasie gdy drożdże rosły, wydrylowałam śliwki.Do miski wsypałam mąkę i rozczyn z drożdży.
Ja wyrabiałam wszystko w robocie kuchennym.Dodałam jajka.
Następnie miękkie masło.
Wsypałam cukier, cukier wanilinowy i zapach waniliowy.
Przez około 10-15 minut wyrabiałam ciasto aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.
Przygotowałam kruszonkę.Do miski wsypałam mąkę.Dodałam cukier i masło.Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki.
Powkładałam w nie śliwki.
Posypałam je kruszonką.
Można jeszcze przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni.Piekłam przez około 45-50 minut.Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.Smacznego!




Polecam również inne ciasta drożdżowe:CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI
CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ