ßßß
Zamarzyło mi się ciasto drożdżowe z kruszonką, więc dałam nura w moją polską kuchnię i znalazłam, a jakże ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Drobne zmiany i ciasto wyszło jak trza!Takich przysmaków to my nie mamy w Szwecji, więc ciasto zostało zjedzone w mgnieniu oka . Rabarber też się skonczył, więc czekam na tegoroczny.
Składniki:Przepis na foremkę o wielkosci 35 cm x45 cm600 g mąki pszennej150 g cukru40 g świeżych drożdży100 g masła, stopionego2 ½ dl mleka1 jajko1 żółtko1 kg rabarbaruKruszonka:50 g masła, miękkiego80 mąka pszennej80 g cukru pudruWykonanie:Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z 2 łyżkami cukru i dodać 2 dl mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.Dodaj do zaczynu resztę suchych składników i jaja. Ciasto jest raczej luźne. Kiedy zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza wymieszaj ciasto z roztopionym masłem.Umieść ciasto w foremce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posyp pokrojonym w kostkę rabarbarem, a następnie kruszonką zrobioną z mąki, cukru i miękkiego masła.Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut.Piecz ciasto drożdżowe na 175ºC, około 30 minut.
Smacznego!Polecane przepisyCiasto drożdżowe z marcepanemJagodzianki rosnące nocąDrożdżowa babka wielkanocnaSłodki pudding z drożdżowej babki