Wykonanie
Zamarzyło mi się
ciasto drożdżowe z kruszonką, więc dałam nura w moją polską kuchnię i znalazłam, a jakże
ciasto drożdżowe z
rabarbarem i kruszonką. Drobne zmiany i ciasto wyszło jak trza!Takich przysmaków to my nie mamy w Szwecji, więc ciasto zostało zjedzone w mgnieniu oka .
Rabarber też się skonczył, więc czekam na tegoroczny.
Składniki:Przepis na foremkę o wielkosci 35 cm x45 cm600 g
mąki pszennej150 g
cukru40 g świeżych
drożdży100 g
masła, stopionego2 ½ dl
mleka1
jajko1
żółtko1 kg
rabarbaruKruszonka:50 g
masła, miękkiego80
mąka pszennej80 g
cukru pudruWykonanie:Rozpuść
drożdże w podgrzanym
mleku z 2 łyżkami
cukru i dodać 2 dl
mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.Dodaj do zaczynu resztę suchych składników i
jaja. Ciasto jest raczej luźne. Kiedy zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza wymieszaj ciasto z roztopionym
masłem.Umieść ciasto w foremce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posyp pokrojonym w kostkę
rabarbarem, a następnie kruszonką zrobioną z
mąki,
cukru i miękkiego
masła.Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut.Piecz
ciasto drożdżowe na 175ºC, około 30 minut.
Smacznego!Polecane przepisy
Ciasto drożdżowe z marcepanemJagodzianki rosnące nocąDrożdżowa babka wielkanocnaSłodki
pudding z drożdżowej babki