ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Zamarzyło mi się ciasto drożdżowe z kruszonką, więc dałam nura w moją polską kuchnię i znalazłam, a jakże ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Drobne zmiany i ciasto wyszło jak trza!
Takich przysmaków to my nie mamy w Szwecji, więc ciasto zostało zjedzone w mgnieniu oka . Rabarber też się skonczył, więc czekam na tegoroczny.
Składniki:
Przepis na foremkę o wielkosci 35 cm x45 cm
600 g mąki pszennej
150 g cukru
40 g świeżych drożdży
100 g masła, stopionego
2 ½ dl mleka
1 jajko
1 żółtko
1 kg rabarbaru
Kruszonka:
50 g masła, miękkiego
80 mąka pszennej
80 g cukru pudru
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z 2 łyżkami cukru i dodać 2 dl mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Dodaj do zaczynu resztę suchych składników i jaja. Ciasto jest raczej luźne. Kiedy zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza wymieszaj ciasto z roztopionym masłem.
Umieść ciasto w foremce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posyp pokrojonym w kostkę rabarbarem, a następnie kruszonką zrobioną z mąki, cukru i miękkiego masła.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piecz ciasto drożdżowe na 175ºC, około 30 minut.
Smacznego!
Polecane przepisy
Ciasto drożdżowe z marcepanem
Jagodzianki rosnące nocą
Drożdżowa babka wielkanocna
Słodki pudding z drożdżowej babki
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i-kruszonka