ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

07 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylem
Wiecie, że jednym z moich ulubionych ciast jest właśnie drożdżowe z owocami i kruszonką? Latem staram się wykorzystywać do ciasta owoce sezonowe takie jak truskawki bądź rabarbar, natomiast zimą zwykle stosuję śliwki z kompotu. Wykonując ciasto drożdżowe należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów, aby ciasto lepiej i szybciej wyrastało. Ciasto drożdżowe z rabarbarem może być pieczone w różnych formach, bardzo ciekawy efekt uzyskuje się poprzez pieczenie ciasta w tortownicy.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Składniki :
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
60 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
2 jajka
Nadzienie z rabarbaru:
400 g rabarbaru
100 g dżemu truskawkowego
1 łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
½ szklanki cukru
Kruszonka:
2 pełne łyżki masła
5 łyżeczek cukru
4 łyżki stołowe mąki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
tortownica o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania:
Nadzienie z rabarbaru:
Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
Ciasto:
Rozczyn: do rondla wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 pełne łyżki mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.
Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce bądź na stolnicy z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.
Wykończenie:
Spód oraz boki tortownicy nasmarować masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów formy. Na wierzch nałożyć rabarbar za pomocą łyżki, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C około
40 - 45 minut.
Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i-kruszonka.html