Wykonanie
07 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemWiecie, że jednym z moich ulubionych ciast jest właśnie
drożdżowe z
owocami i kruszonką? Latem staram się wykorzystywać do ciasta
owoce sezonowe takie jak
truskawki bądź
rabarbar, natomiast zimą zwykle stosuję
śliwki z kompotu. Wykonując
ciasto drożdżowe należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być ciepłe i przyrządzane w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów, aby ciasto lepiej i szybciej wyrastało.
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem może być pieczone w różnych formach, bardzo ciekawy efekt uzyskuje się poprzez pieczenie ciasta w tortownicy.
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem i kruszonką
Składniki :Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej100 g
masła60 g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka¾ szklanki
cukru2
jajkaNadzienie z
rabarbaru:400 g
rabarbaru100 g
dżemu truskawkowego1 łyżeczka
miodu, ja użyłam gryczanego½ szklanki
cukruKruszonka:2 pełne łyżki
masła5 łyżeczek
cukru4 łyżki stołowe
mąki pszennejDodatkowo:
cukier puder do posypaniatortownica o średnicy 24 cmSposób przygotowania:Nadzienie z
rabarbaru:
Rabarbar umyć pod bieżącą
wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie dodać
cukier,
miód,
dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.Kruszonka:
Masło,
cukier oraz
mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).Ciasto:Rozczyn: do rondla wlać ciepłe
mleko, dodać pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i 2 pełne łyżki
mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce bądź na stolnicy z
jajkami, resztą
cukru oraz rozpuszczonym
masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać
mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.Wykończenie:Spód oraz boki tortownicy nasmarować
masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów formy. Na wierzch nałożyć
rabarbar za pomocą łyżki, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C około40 - 45 minut.Upieczone i przestudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.