ßßß

Rabarbar jest przez krótki czas.Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa.O jego właściwościach pisałam w pościerabarbarowe ciasto z maślanką
Ciasto drożdżowejest ciastem, które smakuje chyba wszystkim.Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie imożna do niego dodawać dowolne sezonowe owoce.Polecam je z białym serem.strucla serowa
PRAŻONYMI JABŁKAMI
BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
ŚLIWKAMI
Składniki na ciasto:4 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka ( 250 ml )1 szklanka cukru ( 250 ml )200 g masła4 jajacukier wanilinowy50 g drożdżyparę kropli zapachu waniliowegoSkładniki na kruszonkę:150 g mąki pszennej50 g cukru125 g masłaoraz5-7 łodyg rabarbaru2 łyżki cukruDrożdże rozkruszyłam do miski.
Zalałam je ciepłym mlekiem z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżką mąki.Wymieszałam, przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Przelałam rozczyn do miski w której wyrabiałam ciasto.Wsypałam mąkę.
Wbiłam jajka.
Cały czas miksując wsypywałam cukier i cukier wanilinowy.
Wlałam rozpuszczone ale zimne masło i zapach waniliowy.
Ciasto wyrabiałam około 15 minut, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.Nie ma potrzeby dosypywać więcej mąki.Będzie rzadkie, najlepiej więc używać miksera.
Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę.
W międzyczasie umyłam rabarbar.Pokroiłam go na małe kawałki i zasypałam cukrem.
Przygotowałam też kruszonkę.Do miski wsypałam mąkę.Dodałam cukier i masło.Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki.
Posypałam wszystko przygotowaną wcześniej kruszonką.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na około 50 minut.
Ciasto może wyrosnąć nierówno.Może być pofalowane.Zazwyczaj mniej owoców jest na bokach.Możecie po wystudzeniu posypać je cukrem pudrem.Smacznego!
Ładnie wygląda również w okrągłej formie.Dodałam oprócz rabarbaru - truskawki.
Polecam inne ciasta z rabarbarem:KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM
CIASTO Z RABARBAREM CZERWONĄ PORZECZKĄ I MAŚLANKĄ