Wykonanie
RABARBARPewnie kojarzy się Wam z kompotem i dzieciństwem .Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów.Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.Zawiera dużo żelaza, kwas
jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego.Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy,potas, wapń, fosfor, magnez.Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów
cytrynowego i
jabłkowego,które mają właściwości odkażające.Jest również cennym źródłem błonnika.Jednak
rabarbar to przede wszystkim warzywo,którym można wzbogacić wiosenne menu.Kupując
rabarbar pamiętajcie, że najlepsze są
młode, sprężyste i różowe łodygi.Unikajcie pędów miękkich i popękanych.Ogonki o zielonym miąższu i skórce są grube i kwaśne.Ogonki z różową skórką i miąższem są nieco słodsze.Natomiast te o czerwonym miąższu mają lekko malinowy smak.Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy
rabarbar.Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec.Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem.Spróbujcie też zrobić je z
rabarbarem i
truskawkami.
drożdżowe ciasto z
rabarbaremZ
czerwoną porzeczkąA także polecam
serowe ciasteczka z
rabarbaremSkładniki:7-8 łodyg
rabarbarukostka
masła10 łyżek
maślanki2 szklanki
pszennej mąki5
jajekszklanka
cukru + 2 łyżki do posypania
rabarbaru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowegoparę kropli
aromatu waniliowegocukier puder do posypania
Rabarbar umyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam go ukośnie na małe kawałki.
Przełożyłam go do miski i posypałam około dwoma łyżkami
cukru.
Do miski miksera włożyłam miękkie
masło.Dosypywałam
cukier i zmiksowałam na białą masę.
Dosypałam
cukier wanilinowy.
Wbiłam
jajka.
Utarłam składniki na gładką masę.Stopniowo dodawałam
maślankę nie przerywając miksowania.
Następnie dodawałam do masy
mąkę i
proszek do pieczenia.
Wlałam kilka kropli
aromatu waniliowego i ucierałam tak długo,aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę.
Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą formę.
Układałam na nim pokrojonego
rabarbara.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam
cukrem pudrem.
Słodycz ciasta idealnie kontrastowała z kwaskowatym
rabarbarem.Polecam!
Smacznego