ßßß Cookit - przepis na RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ

RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ

nazwa

Wykonanie

RABARBAR
Pewnie kojarzy się Wam z kompotem i dzieciństwem .
Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów.
Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego.
Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy,
potas, wapń, fosfor, magnez.
Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego,
które mają właściwości odkażające.
Jest również cennym źródłem błonnika.
Jednak rabarbar to przede wszystkim warzywo,
którym można wzbogacić wiosenne menu.
Kupując rabarbar pamiętajcie, że najlepsze są
młode, sprężyste i różowe łodygi.
Unikajcie pędów miękkich i popękanych.
Ogonki o zielonym miąższu i skórce są grube i kwaśne.
Ogonki z różową skórką i miąższem są nieco słodsze.
Natomiast te o czerwonym miąższu mają lekko malinowy smak.
Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar.
Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec.
Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem.
Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami.
drożdżowe ciasto z rabarbarem
Z czerwoną porzeczką
A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem
Składniki:
7-8 łodyg rabarbaru
kostka masła
10 łyżek maślanki
2 szklanki pszennej mąki
5 jajek
szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
parę kropli aromatu waniliowego
cukier puder do posypania
Rabarbar umyłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam go ukośnie na małe kawałki.
Przełożyłam go do miski i posypałam około dwoma łyżkami cukru.
Do miski miksera włożyłam miękkie masło.
Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę.
Dosypałam cukier wanilinowy.
Wbiłam jajka.
Utarłam składniki na gładką masę.
Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania.
Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia.
Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo,
aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę.
Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Układałam na nim pokrojonego rabarbara.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem.
Słodycz ciasta idealnie kontrastowała z kwaskowatym rabarbarem.
Polecam!
Smacznego
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/05/rabarbarowe-ciasto-z-maslanka.html