ßßß

RABARBARPewnie kojarzy się Wam z kompotem i dzieciństwem .Na szczęście można go używać i podawać na wiele sposobów.Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego.Ma duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy,potas, wapń, fosfor, magnez.Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego,które mają właściwości odkażające.Jest również cennym źródłem błonnika.Jednak rabarbar to przede wszystkim warzywo,którym można wzbogacić wiosenne menu.Kupując rabarbar pamiętajcie, że najlepsze sąmłode, sprężyste i różowe łodygi.Unikajcie pędów miękkich i popękanych.Ogonki o zielonym miąższu i skórce są grube i kwaśne.Ogonki z różową skórką i miąższem są nieco słodsze.Natomiast te o czerwonym miąższu mają lekko malinowy smak.Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar.Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec.Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem.Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami.
Z czerwoną porzeczką
Do miski miksera włożyłam miękkie masło.Dosypywałam cukier i zmiksowałam na białą masę.
Dosypałam cukier wanilinowy.
Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo,aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę.
Układałam na nim pokrojonego rabarbara.
Słodycz ciasta idealnie kontrastowała z kwaskowatym rabarbarem.Polecam!
Smacznego