Bardzo kruche i maslane rogaliki z ciekawym smakowo, wyczuwalnym dodatkiem kaszy manny. Do zrobienia w 10 minut. Moim zdaniem super do popołudniowej niedzielnej kawy. Rogaliki najlepsze są na cieplo. Przepis Agaty . Robiłam z połowy porcji-wyszło mi 13 sztuk.Składniki:ok. 600 g ciasteczek, 30 szt.230 g mąki pszennej (ok. 360 ml)1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g miękkiego niesolonego masła90 g cukru1 jajko1 łyżka aromatu waniliowego100 g zmielonych migdałów (do nabycia np. w Lidlu)80 g kaszy manny (ok. 100 ml)Dodatkowy cukier puder do dekoracji, ok. 4 łyżki.Wykonanie:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać jajko, aromat waniliowy i cały czas miksując dosypywać mąkę, a na koniec migdały i kaszkę.Z ciasta formować ciasteczka w kształcie półksiężyców (ciasto jest bardzo miękkie) i układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-17 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią.Jeszcze gorące posypywać cukrem pudrem. Kiedy całkowicie ostygną, posypać ponownie.