ßßß


SKŁADNIKI3 szklanki mąki tortowej5 dag drożdżyok. 1 szklanki mlekaok 3/4 szklanki cukru5 dag margaryny4 żółtkaOwoce do ciasta:1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka)1 cukier wanilinowy2 łyżki cukruKruszonka:5 dag masła lub margaryny10 łyżek mąki4 łyżki cukru kryształWYKONANIEŚliwki najlepiej przygotować wcześniej. Przekroić na połówki. Posypać cukrem i cukrem wanilinowym.Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i pół łyżeczki mąki i dodajemy odrobinę mleka tak, by rozczyn miał gęstość śmietanki. Odstawimy do wyrośnięcia.Margarynę podgrzewamy w garnuszku do roztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem.W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe.
Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki.Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej.Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry)
Wierzch przekrywamy kolejnym ciastem. Możemy docisnąć boki.Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą dobrze rozcieramy.Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 30-40 min w temperaturze 180 st.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.