ßßß
Propozycja dla osób które lubią dużo maku w cieście.Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu.Wiadomo ciasto drożdżowe musi urosnąć a potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy maku wystarczająco w nich dużo.Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie z gruuubą warstwą maku.Rewelacja. Do tego wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie!Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca.Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową.
Składniki: na kruchy spód:1 jajko150 g mąki4 łyżki cukru80 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową:500 g maku1 litr wody200 g zmielonego twarogu4 łyżki miodu1 budyń śmietankowy1 cukier wanilinowy2 jajka100 g masła200 g cukruparę kropli aromatu migdałowegodowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdałyskórka pomarańczowadekoracja:lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe
Zaczęłam od kruchego ciasta.Przesiałam mąkę,Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło.
Wbiłam jajko.
Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę.Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
Kolej na masę makową.Mak wypłukałam na sitku.Wsypałam go do garnka i zalałam wodą.Gotowałam przez pół godziny.Następnie przełożyłam do gazy i odcisnęłam z niego wodę.Wsypałam go go miski.
Wlałam do maku rozpuszczone masło.
i miód.
Wsypałam cukier,
cukier wanilinowy i budyń śmietankowy.
Następnie d o miski powędrował serek
i dwa jajka.
Składniki wymieszałam łyżką.Pozostało jeszcze tylko dodać zapach migdałowy, skórkę z pomarańczy i ulubione bakalie.
Wszystko dokładnie wymieszałam.Ciasto wyjęłam z lodówki.Formę na tartę ( 24 cm) wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem.Podziurkowałam je widelcem.
Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.Piekłam około 45 minut.Smacznego!
Przepis na:makowiec