Wykonanie
SkładnikiSpód150 g
mąki4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 g zimnego
masła1 małe
jajkoNadzienie600 g gotowej, słodzonej masy makowej200 g zmielonego
twarogu1
budyń śmietankowy1
cukier wanilinowy1
czekolada gorzka lub deserowa50 g
orzechów włoskich1/2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczy2
jajkaDekoracja
lukier,
orzechy,
wiśnie w
syropie, posypki,
bita śmietana lub
bezyPrzygotowanieSpódDo misy miksera lub na stolnicę wsypać
mąkę, dodać
cukier,
proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę
masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać
jajko (najlepiej stopniowo aby ciasto nie wyszło za rzadkie), zlepić składniki w kulę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować
masłem. Wylepić
ciastem (można palcami), spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.NadzienieMasę
makową włożyć do miski, dodać
twaróg,
budyń w proszku,
cukier wanilinowy, drobno posiekaną
czekoladę,
orzechy włoskie i skórkę z
pomarańczy. Zmiksować lub wymieszać łyżką, następnie dodać
jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.DekoracjaTartę po ostudzeniu można udekorować lukrem np. można narysować kształt choinki, wyłożyć
wiśnie w
syropie, posypać posypką lub
bezą.WskazówkiW wersji bezglutenowej można użyć mieszanki
mąki owsianej i ryżowej.