ßßß Cookit - przepis na Tarta makowa z czekoladą i wiśniami

Tarta makowa z czekoladą i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
150 g mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g zimnego masła
1 małe jajko
Nadzienie
600 g gotowej, słodzonej masy makowej
200 g zmielonego twarogu
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
1 czekolada gorzka lub deserowa
50 g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
2 jajka
Dekoracja
lukier, orzechy, wiśnie w syropie, posypki, bita śmietana lub bezy
Przygotowanie
Spód
Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko (najlepiej stopniowo aby ciasto nie wyszło za rzadkie), zlepić składniki w kulę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Wylepić ciastem (można palcami), spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.
Nadzienie
Masę makową włożyć do miski, dodać twaróg, budyń w proszku, cukier wanilinowy, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować lub wymieszać łyżką, następnie dodać jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.
Dekoracja
Tartę po ostudzeniu można udekorować lukrem np. można narysować kształt choinki, wyłożyć wiśnie w syropie, posypać posypką lub bezą.
Wskazówki
W wersji bezglutenowej można użyć mieszanki mąki owsianej i ryżowej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-makowa