Wykonanie
Propozycja dla osób które lubią dużo
maku w cieście.Miałam już wszystkie składniki potrzebne do przygotowania makowca, ale brakowało mi czasu.Wiadomo
ciasto drożdżowe musi urosnąć a
potem to zwijanie makowcy, myślenie czy nie popękają, czy
maku wystarczająco w nich dużo.Kochani polecam błyskawiczną tartę na kruchym spodzie z gruuubą warstwą
maku.Rewelacja. Do tego
wiśnie nasączone
spirytusem w słodkim
syropie!Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca.Jeśli nie macie czasu gotować i mielić
maku, kupcie gotową masę
makową.
Składniki: na kruchy spód:1
jajko150 g
mąki4 łyżki
cukru80 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę
makową:500 g
maku1 litr
wody200 g zmielonego
twarogu4 łyżki
miodu1
budyń śmietankowy1
cukier wanilinowy2
jajka100 g
masła200 g
cukruparę kropli
aromatu migdałowegodowolne
bakalie )
rodzynki,
orzechy,
migdałyskórka pomarańczowadekoracja:
lukier,
wiśnie w
syropie,
orzechy,
płatki migdałoweZaczęłam od kruchego ciasta.Przesiałam
mąkę,Dodałam
cukier,
proszek do pieczenia i pokrojone zimne
masło.
Wbiłam
jajko.
Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę.Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
Kolej na masę
makową.
Mak wypłukałam na sitku.Wsypałam go do garnka i zalałam
wodą.Gotowałam przez pół godziny.Następnie przełożyłam do gazy i odcisnęłam z niego
wodę.Wsypałam go go miski.
Wlałam do
maku rozpuszczone
masło.
i
miód.
Wsypałam
cukier,
cukier wanilinowy i
budyń śmietankowy.
Następnie d o miski powędrował
sereki dwa
jajka.
Składniki wymieszałam łyżką.Pozostało jeszcze tylko dodać
zapach migdałowy, skórkę z
pomarańczy i ulubione
bakalie.
Wszystko dokładnie wymieszałam.Ciasto wyjęłam z lodówki.Formę na tartę ( 24 cm) wysmarowałam
masłem i wylepiłam ją
ciastem.Podziurkowałam je widelcem.
Masę
makową wylałam na spód kruchego ciasta.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.Piekłam około 45 minut.Smacznego!
Przepis na:makowiec