Wykonanie
Nie ma nic bardziej rozgrzewającego po przyjściu do domu niż rosół... ten z
kaczki jest mega aromatyczny, pyszny i płynnie przechodzący przez gardło, a na drugi dzień
bulion możemy wykorzystać do ugotowania wspaniałej zupy, zapraszam do DZIAŁU .Z
mięska proponuję zrobić na przykład potrawkę lub naleśniki z drobiowym farszem, pychotka !


1
kaczka około 1,7 kg (można użyć również np samych udek)3 średnie
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1 mały
por (tylko biała część)1 średnia
cebula2
liście laurowe4 kuleczki
ziela angielskiegododatkowo:
vegeta lub
sól,
pieprz w ziarenkach (sporo)2 szczypty suszonego
lubczyku (jeśli lubicie)do zaserwowania:posiekana
natka pietruszkiKaczuchę lub jej części porządnie myjemy, zalewamy
wodą, doprowadzamy do zagotowania i cierpliwie zbieramy powstające szumy.
Potem dodajemy
vegetę lub
sól,
pieprz, liście i ziele, gotujemy około 35 minut (na bardzo maleńkim ogniu, jeśli mamy całą
kaczkę gotujemy 60 minut),
potem wrzucamy obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, oczywiście w międzyczasie uzupełniając
wywar gorącą
wodą.
Cebulę kroimy na pół, opalamy nad gazem, wrzucamy do
wywaru, gotujemy dalej około 20 minut.Na koniec rosół doprawiamy
solą,
pieprzem i ewentualnie
lubczykiem, przecedzamy przez gęste sitko.Podajemy z
makaronem i posiekaną
natką pietruszki, smacznego !