ßßß

1 kaczka około 1,7 kg (można użyć również np samych udek)3 średnie marchewki1 pietruszkakawałek selera1 mały por (tylko biała część)1 średnia cebula2 liście laurowe4 kuleczki ziela angielskiegododatkowo:vegeta lub sól, pieprz w ziarenkach (sporo)2 szczypty suszonego lubczyku (jeśli lubicie)do zaserwowania:posiekana natka pietruszkiKaczuchę lub jej części porządnie myjemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do zagotowania i cierpliwie zbieramy powstające szumy.Potem dodajemy vegetę lub sól, pieprz, liście i ziele, gotujemy około 35 minut (na bardzo maleńkim ogniu, jeśli mamy całą kaczkę gotujemy 60 minut), potem wrzucamy obrane i pokrojone w duże kawałki warzywa, oczywiście w międzyczasie uzupełniając wywar gorącą wodą.Cebulę kroimy na pół, opalamy nad gazem, wrzucamy do wywaru, gotujemy dalej około 20 minut.Na koniec rosół doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie lubczykiem, przecedzamy przez gęste sitko.Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki, smacznego !