Wykonanie
Składniki:porcja z
kaczki3
marchewki3
pietruszkikawałek
selera1 duża
cebulagałązka świeżego
lubczyku1
por2 gałązki
pietruszki zielonejposiekana
natka pietruszki do ozdobienia3
liście laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiego, kilka ziaren
pieprzusól,
pieprz,
vegetaPrzygotowanie:Do garnka z zimną
wodą wkładamy porcję z
kaczki i gotujemy do momentu, aż z wierzchu pojawią się szumowiny. Zbieramy je łyżką i wyrzucamy.Dodajemy umyte i obrane warzywa, oraz ziele,
lubczyk,
liście laurowe i
pieprz.
Cebulę opalamy nad gazem, dodajemy z warzywami do rosołu.Na małym ogniu gotujemy nasz rosół min. 2 godziny.Po upływie mniej więcej godziny doprawiamy
vegetą,
lubczykiem solą i
pieprzem.Gotowy rosół podajemy z
makaronem,
ryżem, lub lanymi kluskami, posypany
natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.
Kategorie: