Wykonanie

W domu
mięsko z domowej
kaczki- chów rodziców, tak więc zaczynamy przygotowanie domowego rosołu. Uwielbiam domowy rosół. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Mam nadzieje, że gdy dorobię się dzieci rosół będzie gościł na naszych stołach raz w tygodniu. Tak jak zupa
mleczna co niedziele!Jeszcze tylko muszę opanować domowy
makaron;))))Składniki:pół
kaczki najlepiej francuskiejkawałek
pora,średnia
pietruszka,pół
selera4
marchewkizioła:
lubczyk,
natka pietruszki,
sól,
pieprz w ziarnach,
ziele angielskie,
liść laurowymakaron nitki lub gniazda

Przygotowanie:Ja stosuję świeży lub mrożony
lubczyk. Oczyszczamy go dokładnie, kroimy i suchy pakujemy w pojemniki lub woreczki do mrożenia. Na 3 litry rosołu dodajemy 1 płaską łyżkę świeżego lub mrożonego
lubczyku. Suszony to nie to samo.
Kaczkę z obranymi warzywami, których nie kroimy na mniejsze kawałki zalewamy
wodą i wstawiamy. Gdy rosół zacznie się gotować dolewamy odrobinę
wody. Zmniejszamy gaz czy stopnie na piecu na minimum - tak aby rosół gotował się na małym ogniu. Dodajemy
ziele angielskie i
pieprz czarny (po 3 szt.) oraz 1 łyżeczkę
soli. Po 1,5h dodajemy znowu
sól oraz
lubczyk. Po 2,5 godziny próbujemy rosół i znowu jeśli jest potrzeba doprawiamy
solą. Należy pamiętać,iż
lubczyk jest bardzo wyrazistą
przyprawą. Ja osobiście nie dodaję dużo
soli - przynajmniej nie przesalam, a i tak wszyscy dodają
magi;) Rosół jeśli
kaczka jest
młoda będzie się gotował ok 2,5-3godzin. Musimy sprawdzać miękkość
mięsa. Jeśli po 4,5 godzinie
mięso nie będzie miękkie - możemy je wyjąć i gotować osobno na większym ogniu.Przechowywanie rosołu . Przecedzamy go przez sitko o drobnych oczkach.
Mięso przechowujemy osobno. Rosół z warzywami osobno - w lodówce;)Podajemy ze świeżą
natką z
pietruszki;)