Wykonanie

Składniki:
cebula 1
czosnek 2 ząbki
orzechy włoskie 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
jagnięcina mielona 0,5 kg
sól,
pieprz,
paprykacynamon szczypta
olej 1 łyżka do posmarowania
szpinak 20 dag liści
granat 1
jogurt grecki 10 dag
oliwa 3 łyżkiWykonanie:

12 patyczków namoczyć w wodzie.
Cebulę,
czosnek,
orzechy (tym razem zastąpiłam
ziarnem słonecznika i
sezamem),
natkę pietruszki wymieszać z
mięsem. Doprawić
solą,
pieprzem ,
papryką i
cynamonem. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 12 porcji.Uformować
kiełbaski długości ok. 15 cm, nadziać na patyczki i posmarować
olejem. Piec ok. 8 minut na ruszcie ze wszystkich stron.

Przygotować sos:
Szpinak oczyścić, umyć.
Granat przepołowić i łyżką usunąć pestki, które wymieszać z
jogurtem,
oliwą,
solą i
pieprzem.
Szpinak wymieszać z sosem z
granatu i podawać do
mięsa.