ßßß
Składniki:cebula 1czosnek 2 ząbkiorzechy włoskie 2 łyżkinatka pietruszki 1 pęczekjagnięcina mielona 0,5 kgsól, pieprz, paprykacynamon szczyptaolej 1 łyżka do posmarowaniaszpinak 20 dag liścigranat 1jogurt grecki 10 dagoliwa 3 łyżkiWykonanie:
12 patyczków namoczyć w wodzie. Cebulę, czosnek, orzechy (tym razem zastąpiłam ziarnem słonecznika i sezamem), natkę pietruszki wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem , papryką i cynamonem. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 12 porcji.Uformować kiełbaski długości ok. 15 cm, nadziać na patyczki i posmarować olejem. Piec ok. 8 minut na ruszcie ze wszystkich stron.
Przygotować sos: Szpinak oczyścić, umyć. Granat przepołowić i łyżką usunąć pestki, które wymieszać z jogurtem, oliwą, solą i pieprzem. Szpinak wymieszać z sosem z granatu i podawać do mięsa.