ßßß
Składniki:1 szt. żeberek wieprzowych100-120 ml oleju lub oliwy1/2 szklanki bulionu mięsnego - opcjonalnie, ja miałam - chodzi o podlanie mięsa po ok. godzinie pieczenia1 cebula3 małe ząbki czosnku (lub 2 większe)1 łyżeczka słodkiej, mielonej, papryki1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosapieprzsól
Mięso myjemy, kroimy w kawałki w taki sposób, aby jeden kawałek miał jedną kość. Część mięsa bez kości kroimy po prostu w grubsze plastryPokrojone mięso przekładamy do żaroodpornego naczyniaCzosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i nacieramy nim mięsoOliwę lub olej mieszamy z przyprawami (można dodać inne ulubione przyprawy oprócz tych podanych przeze mnie) i smarujemy mięso dokładnie wcierając całość w każdy kawałek żeberekCebulę obieramy, kroimy w talarki i obkładamy nią mięso
Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinęNagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni CWstawiamy mięso do piecyka i pieczemy ok. 1,5 h. Po ok. 1 godzinie możemy podlać je bulionem - ja podlałam
Smacznego :)