Wykonanie
Bohaterem dzisiejszego posta jest
olej z nasion dyni.
Olej dyniowy pochodzi ze Styrii (
kraj związkowy w południowej Austrii), w Polsce jest mało znany, choć dostępny w sklepach eko i dużych sieciach handlowych. Nie należy do najtańszych, ale warto wydać kilkadziesiąt złotych, bo to jeden z najzdrowszych i najszlachetniejszych
olejów.
Olej ten tłoczony na zimno z nieprażonych pestek dyni jest ciemnozielono-brązowy, ma
orzechowo-dymny zapach i smak.
Olej dyniowy oprócz wyśmienitego smaku, jest również źródłem: dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, B1, B2, B6, A, C i D oraz potasu, selenu, cynku i fitosteroli.Styryjczycy stosują
olej z dyni jako dodatek do wielu dań. Jego
orzechowy smak dodaje charakteru sałatkom,
sałatom, zupom, daniom z
makaronem,
fasolą i deserom (np.
lodom śmietankowym). Można go także podawać, tak jak
oliwę z oliwek z kromką dobrego
chleba lub chrupiącej
bagietki.Gdy gdzieś wyjeżdżam, z zapałem próbuję regionalnych dań, szukając nowych smaków. Będąc z wizytą u mojej Siostry, która mieszka w Styrii, miałam okazję spróbować potraw z
olejem dyniowym. I od tej
pory jestem wielką fanką tego
oleju.W każdym styryjskim zajeździe i gospodzie jest bar
sałatkowy, a tam obowiązkowo znajdziemy plastry gotowanych
ziemniaków, gotowaną
fasolę, pikle oraz
olej dyniowy i
ocet jabłkowy. Próżno szukać tam kebabu czy pizzy. Austriacy bardzo cenią i promują lokalne produkty. Przy gasthofach (zajazdach) działają małe sklepiki, w których można kupić produkty regionalne.Uroczą opowieść o Styrii i
oleju dyniowym możecie przeczytać tutaj .Kuchnia styryjska jest ,,kuchnią ubogich", opartą na niewyszukanych produktach i taka jest dzisiejsza
sałatka - prosta i smaczna.
Olej dyniowy ma tylko jedną wadę - jest niespieralny z ubrań;)

Składniki:4 średnie
ziemniaki sałatkowe1
cebulka szalotka1/2 szklanki zielonej
fasolki1/2 szklanki
białej fasoli (z puszki lub gotowanej)plastry
bekonusól, świeżo mielony
czarny pieprz, mielona wędzona
papryka - do smakukilka gałązek
szczypiorku3-4 łyżki
oleju dyniowegoewentualnie 1/2 łyżki
octu jabłkowegoMarynata do
ziemniaków i
szalotki:1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
cukru trzcinowego4 łyżeczki
octu jabłkowego250 ml
wody (1 szklanka)Przygotowanie:Zmieszać składniki marynaty .
Ziemniaki ugotować w skórkach. Gdy będą jeszcze ciepłe, obrać ze skórek, pokroić na plastry o grubości 0,5 cm dodać
szalotkę pokrojoną w cienkie plasterki - zalać marynatą.
Ziemniaki odstawić do lodówki na kilka godzin.
Ziemniaki i
szalotkę odcedzić na sicie z marynaty.Zieloną
fasolkę ugotować do miękkości.
Białą fasolkę odcedzić z zalewy.
Bekon zrumienić na suchej patelni, a następnie przełożyć na ręcznik papierowy.Składniki sałatki ułożyć na talerzu, lekko posolić, oprószyć
pieprzem i
papryką oraz posypać
szczypiorkiem .Smacznego