Wykonanie
Kolejny wspaniały dodatek do obiadu jaki wypróbowałam w ostatnim czasie to jarzynka z
buraków. Bardzo lubię takie sałatki ostro - słodkie. Buraczkowa jarzynka ma jeszcze tę zaletę że pięknie wygląda na talerzu.
ŹródłoSkładniki:2 kg
buraków200g
cebuli3-4 łyżki
oleju1 kg
jabłek odmiany szara renetaok 1,5 łyżeczki
soliok 2 łyżki
octu jabłkowegook 2 łyżki
cukru trzcinowego demerara
Buraki umyć i ugotować lub upiec w łupinach do miękkości. Wystudzić i obrać ze skórki a następnie zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na szklisto na
oleju.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubej tarce.Wymieszać razem
buraki,
jabłka i
cebulę (dodając
olej ze smażenia
cebuli). Doprawić całość
cukrem,
solą i
octem jabłkowym. Krótko razem zagotować, a następnie przekładać do słoików, i pasteryzować 30 minut.Smacznego:)