ßßß Cookit - przepis na Sałatka z buraczków

Sałatka z buraczków

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka kojarzy mi się z odległymi w czasie wakacjami na Suwalszczyźnie. Tam właśnie jadłam ją pierwszy raz, wiele lat temu. U mnie w domu buraczki były w barszczu albo w soku z sokowirówki, albo w formie paciajowatej, zasmażanej jarzynki. Nie żebym narzekała bo zawsze te wszystkie opcje bardzo lubiłam, ale z perspektywy czasu postrzegam je jako dość nudne.
Taką sałatkę z buraczków z cebulką, na zimno, podawano w ośrodku wczasowym w Gawrych Rudzie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Niektórzy wczasowicze narzekali, ale mnie to bardzo cieszyło bo zakochałam się w niej od pierwszego razu. To ciekawa odmiana dla zasmażanej jarzynki buraczkowej.
czas przygotowania : 10 minut + 90 minut pieczenie i studzenie buraków
składniki :
4 buraki ćwikłowe średnie
1 cebula - biała lub czerwona
1 jabłko
1-2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
0,5-1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
2-3 łyżki oleju roślinnego
sposób przygotowania : buraczki umyłam, ale nie obierałam. Trzeba je ugotować albo upiec w całości - oba sposoby są dozwolone, ale skłaniam się bardziej ku pieczeniu bo według mnie pieczone są smaczniejsze. Średniej wielkości buraki pieką się, zawinięte pojedynczo w folię aluminiową, ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - można to zrobić np. przy okazji pieczenia ciasta.
Po upieczeniu, ew. ugotowaniu, muszą ostygnąć. Zimne obrałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Razem z buraczkami starłam pozbawione skórki jabłko. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przełożyłam na sito i przelałam wrzącą wodą - to nie jest konieczne, ale sparzona cebula jest łagodniejsza dla żołądka. Cebulę dodałam do buraków. Całość skropiłam octem, dodałam olej i przyprawy, dokładnie wymieszałam. Przed podaniem schłodziłam.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/02/saatka-z-buraczkow.html