Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja na domowe
przetwory. Tym razem zapraszam na pyszna
sałatkę z
buraków i
papryki. Idealnie komponuje się ona z daniami
mięsnymi ale także wybornie smakuje sama np jako dodatek do kanapek;) Jeżeli macie jeszcze wolne miejsce w swoich spiżarniach albo piwnicach to koniecznie ją zróbcie, bo nie pożałujecie;) Polecam bardzo;)

Składniki:3,5 kg
buraków2 kg
papryki czerwonej4
cebule2 łyżki
soliszklanka
octuszklanka
olejuszklanka
cukruWykonanie:
Buraki ugotować, następnie obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Paprykę wydrążyć, wymyć i pokroić w paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ocet,
olej cukier i
sól dokładnie wymieszać w miseczce a następnie wlać do sałatki.
Sałatkę wymieszać i gotować do miękkości
buraków. Gdy
sałatka będzie już miękka to przełożyć ją jeszcze gorąca do słoików, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia słoików.Smacznego;)