Wykonanie
Kolejna propozycja przepisu od mamy. Tym razem w słoikach zamkniemy
paprykę z
buraczkami oraz
cebulą. W zimie będzie jak znalazł. Takie dodatki do obiadu to ja lubię.
Składniki :* 5kg
buraków* 10
czerwonych papryk* kilogram
cebuli* szklanka
oleju* pół szklanki
octu*
sólPrzygotowanie :
Buraki obgotować do 45 minut i zostawić do całkowitego wystygnięcia w wodzie w której się gotowały pod przykryciem. Chociaż się nie ugotują do miękkości to w tej gorącej wodzie dojdą i nie trzeba ich gotować po 2 lub 3 godziny. Gdy wystygną to odcedzamy,obieramy i tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczoną i pokrojoną
paprykę oraz
cebulę dusimy na szklance
oleju. Wszystko mieszamy z
burakami, dodajemy
ocet oraz przyprawiamy. Wkładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15-20 minut.