Wykonanie
Pyszne danie, szybkie do zrobienia, znakomite do zagospodarowania resztek
makaronu z poprzedniego dnia. Sos z dodatkiem
sera jest bardzo wyrazisty, dzięki
czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam.
składniki (dla 4 osób)200 g ugotowanego
makaronu ( np świderki)1
cukinia ok 340 g100 g
szynki lub
boczkułyżka
kaparów1/2
papryczki jalapenoparę listków
bazyliipłatki paprykisos beszamelowy2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej1,5 szklanki ciepłego
mlekasólpieprzczosnekdodatkowo 170 g
sera cheddarprzygotowanie
Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić
cukiniowy makaron.
Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju lub
maśle. Papryczkę drobno posiekać,
bazylię pokroić w paski.Przygotować
sos beszamelowy z
seremMleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby
mąka ładnie połączyła się z
masłem. Ma powstać gładka masa o
beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy
masło i
mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe
mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić
czosnkiem,
pieprzem i
solą.Lekko przestudzony wymieszać ze startym
cheddarem.W naczyniu do pieczenia polanym lekko
oliwą ułożyć warstwę ugotowanego
makaronu,
cukiniowy "
makaron", posypać
papryczką jalapeno,
szynką,
bazylią,
kaparami,
solą,
pieprzem,
płatkami papryki. Wierzch zapiekanki polać
serowym sosem, rozprowadzić sos równomiernie, tak aby część dostała się do środka zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego!