ßßß Cookit - przepis na Makaron – łatwizna

Makaron – łatwizna

nazwa

Wykonanie

Nu, trochie zaległości se narobilim w tem gotowaniu. Ale już spieszymy z, być może pokrętnym, tłumaczeniem. Otóż my jesteśmy ludziska ciekawe świata, takie, co to se lubią horyzonta poszerzać. Poza takimi zainteresowaniami jak bimbrownictwo, żarcie i leżenie odłogiem lubimy sobie też co jakiś czas wyjechać i kawałek świata zobaczyć, a co. I jak nas nie ma tu, to znaczy, że my so gdzie indziej, że tak to filozofonicznie ujmniemy. Tera, jak się już pewnikiem domysliliśta, też bylim gdzie indziej, a gdzie, to się dowieta przy następnym wpisie. W tym zamieszczamy zaległy przepis na łatwy, ale smaczny i pożywny makaron. Tak dla potwierdzenia, że żyjemy i nie odpuścim w męczęniu i katowaniu wszystkich, którzy tu nieopatrznie (albo i celowo, jeśli tacy odważni istnieją) zaglądają.
Składniki:
Pół opakowania makaronu (np. świderki albo rurki)
Kilka plasterków szynki
Kilka plasterków boczku
Ok. 5 – 6 pieczarek
3 ząbki czosnku
Garść startego żółtego sera
Pół małej śmietany 12%
1 serek topiony
Ok. pół szklanki mleka
Odrobina masła do smażenia
Oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki, szynkę, boczek i czosnek podsmażamy na maśle. Makaron i zawartość patelni przekładamy do dużego garnka. Dolewamy mleko, śmietanę, dorzucamy topiony serek i zioła. Dusimy wszystko na małym ogniu, często mieszając, do zgęstnienia śmietanowego sosu. Na koniec dodajemy ser żółty i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy jako samodzielne danie.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/05/09/makaron-latwizna