Wykonanie
Omlet z podanych proporcji zaspokoi głód 2 osóbDodatkowo kromki
chleba z
masełkiem dopełnią całości.Składniki:Omlet:4
jajka2 łyżki
mlekałyżka
mąki, ja dodałam pszenną pełnoziarnistąszczypta
soli i
pieprzu2. Dodatki:
cukinia4 plasterki
szynkiser typu
cheddarlistki swieżej
bazyliiJajka rozbijamy na talerzu, dodajemy
sól i
pieprz i roztrzepujemy do powstania pęcherzyków powietrza, następnie dodajemy
mleko i
makę i ubijamy dalej. Po czym dodajemy startą, na średnich oczkach,
cukinie, pokrojoną
szynkę, listki
bazylii i całość wylewamy na nieprzywieralną patelnię, na której wcześniej rozgrzało się odrobinę
masła. Rozprowadzamy masę równomiernie po całej powierzchni patelni i dodajemy
starty ser.
Po około kilkunastu sekundach, gdy spód zacznie się ścinać, przesuwamy masę szpatułką z
boków patelni ku środkowi, tak aby w puste miejsce napływała surowa masa jajeczna i się sukcesywnie ścinała.Omlet powinien
mieć nierówną, pofalowaną powierzchnię i być wyrośnięty oraz puszysty. Smażymy omlet jeszcze przez 30 – 60 sekund nie przesuwając już masy jajecznej, do momentu, aż spód będzie zrumieniony.
Składamy omlet na pół za pomocą jak najszerszej
łopatki i pozostawiamy na patelni jeszcze przez około 15 sekund, lub do czasu, aż masa ze środka stężeje. Zwykle
mówi się, że omlet powinien pozostać odrobinę wilgotny w środku, gdyż będzie jeszcze się ścinał po odstawieniu z ognia.
Zsuwamy omlet na talerz i dekorujemy listaki
bazylii i zajadamy. W razie konieczności doprawiamy
solą i
pieprzem.SmacznegoPoznaj inne przepisy klikając na zdjecia: