ßßß
Omlet z podanych proporcji zaspokoi głód 2 osóbDodatkowo kromki chleba z masełkiem dopełnią całości.Składniki:Omlet:4 jajka2 łyżki mlekałyżka mąki, ja dodałam pszenną pełnoziarnistąszczypta soli i pieprzu2. Dodatki:cukinia4 plasterki szynkiser typu cheddarlistki swieżej bazylii
Jajka rozbijamy na talerzu, dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy do powstania pęcherzyków powietrza, następnie dodajemy mleko i makę i ubijamy dalej. Po czym dodajemy startą, na średnich oczkach, cukinie, pokrojoną szynkę, listki bazylii i całość wylewamy na nieprzywieralną patelnię, na której wcześniej rozgrzało się odrobinę masła. Rozprowadzamy masę równomiernie po całej powierzchni patelni i dodajemy starty ser.
Po około kilkunastu sekundach, gdy spód zacznie się ścinać, przesuwamy masę szpatułką z boków patelni ku środkowi, tak aby w puste miejsce napływała surowa masa jajeczna i się sukcesywnie ścinała.Omlet powinien mieć nierówną, pofalowaną powierzchnię i być wyrośnięty oraz puszysty. Smażymy omlet jeszcze przez 30 – 60 sekund nie przesuwając już masy jajecznej, do momentu, aż spód będzie zrumieniony.
Składamy omlet na pół za pomocą jak najszerszej łopatki i pozostawiamy na patelni jeszcze przez około 15 sekund, lub do czasu, aż masa ze środka stężeje. Zwykle mówi się, że omlet powinien pozostać odrobinę wilgotny w środku, gdyż będzie jeszcze się ścinał po odstawieniu z ognia.
Zsuwamy omlet na talerz i dekorujemy listaki bazylii i zajadamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.SmacznegoPoznaj inne przepisy klikając na zdjecia: