Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do
pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam, nie kupuję gotowych. Wykonanie tego "pasztetu", jest bardzo proste i szybkie, a gwarancja smaku gwarantowana. Uzytą w przepisie
pietruszkę można zastąpić
szczypiorkiem.
Składniki:600 g
wątróbki wieprzowej2 średnie
cebule5 jaj1/2 pęczka
natki pietruszki3 ząbki
czosnku1/2
papryczki chili10 czarnych
oliwek2-3 łyżki
majonezu1 łuzka
oleju do smażenia4 łyżki
oleju lnianego OLEOFARM
Przyprawy:1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/3 łyżeczki
pieprzu czarnego grubo mielonego1/2 łyżeczki
soli ziołowej1/2 łyżeczki
majerankuSposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną
wodą, tak aby była zakryta. Gotować na średnim ogniu od momentu zagotowania 25-30 minut, wyjąć z
wody i przestudzić. W międzyczasie obrać i pokroić w piórka
cebulę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką
oleju i zeszklić na złoty kolor.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać.
Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i razem z
jajkami i
cebulą przepuścić przez maszynkę do
mielenia mięsa. Doprawić,
majonezem,
olejem lnianym,
pieprzem, gałką i przecisniętym przez praskę
czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko
oliwki, papryczkę i posiekaną
natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic
solą. Ilośc
soli jest umowna i zależy od naszego gustu,
oliwki tez sa przecież słone.
Pastę po zrobieniu przechowywać w zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do
pieczywa:Pasta z
awokado i
sera fetaPasta z
tuńczyka, pieczonej
papryki i
awokadoDomowy pasztet