ßßß Cookit - przepis na Pasta do chleba z watróbki i jajek

Pasta do chleba z watróbki i jajek

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam, nie kupuję gotowych. Wykonanie tego "pasztetu", jest bardzo proste i szybkie, a gwarancja smaku gwarantowana. Uzytą w przepisie pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem.
Składniki:
600 g wątróbki wieprzowej
2 średnie cebule
5 jaj
1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
10 czarnych oliwek
2-3 łyżki majonezu
1 łuzka oleju do smażenia
4 łyżki oleju lnianego OLEOFARM
Przyprawy:
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak aby była zakryta. Gotować na średnim ogniu od momentu zagotowania 25-30 minut, wyjąć z wody i przestudzić. W międzyczasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i zeszklić na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać.
Wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki i razem z jajkami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Doprawić, majonezem, olejem lnianym, pieprzem, gałką i przecisniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokrojone drobniutko oliwki, papryczkę i posiekaną natke pietruszki. Wymieszać, spróbować i doprawic solą. Ilośc soli jest umowna i zależy od naszego gustu, oliwki tez sa przecież słone.
Pastę po zrobieniu przechowywać w zamkniętym pojemniczku, aby nie przeszła zapachami z lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa:
Pasta z awokado i sera feta
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado
Domowy pasztet
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/03/pasta-do-chleba-z-watrobki-i-jajek.html