Wykonanie
Kolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :)Składniki- 6 dużych
ziemniaków- 2
marchewki, kawałek
selera,
pietruszka,
cebula, 2 ząbki
czosnku- puszka
czerwonej fasolki- 10-15 dkg.
wędzonego boczku- 30 dkg dobrej
cienkiej kiełbasy-
sól,
listek laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
kminek mielony, domowa
wegeta- łyżka
masła- łyżka
mąkiWykonanieObrane
ziemniaki kroję w grubsze plasterki, dodaję do nich podobnie pokrojoną
marchewkę,
pietruszkę i
seler, zalewam
wodą,
solę, dodaje
cebulę,
czosnek i wszystkie
przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu.
Boczek kroję w słupki,
kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia.Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i
ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy
fasolkę z puszki wraz z zalewą.Na patelni, na której smażyłam
boczek i
kiełbasę roztapiam łyżkę
masła, dodaję
mąkę i trochę
wywaru, robię jasną zasmażkę. Zasmażkę dodaje do zupy i całość gotuję jeszcze 3-5 minut.Gotową zupę posypuje
zieloną cebulką.Smacznego :)